488
Δεξιά, ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Σταύρος Κατσικάδης και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος εξηγούν πώς λειτουργεί η θαυματουργή συσκευή (αριστερά) |

Ενας «από μηχανής» κάδος για να καθαρίσει τη θάλασσα από τα πλαστικά

Δεξιά, ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Σταύρος Κατσικάδης και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος εξηγούν πώς λειτουργεί η θαυματουργή συσκευή (αριστερά)
|

Ενας «από μηχανής» κάδος για να καθαρίσει τη θάλασσα από τα πλαστικά

Μερικές φορές ακόμα και 0,3 χιλιοστά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αυτή είναι η μικρότερη διάμετρος πλαστικών απορριμμάτων την οποία μπορεί να συλλέξει το Seabin, ένα μηχάνημα το οποίο συλλέγει τα πλαστικά σκουπίδια που επιπλέουν στη θάλασσα.

Το πρώτο Seabin τοποθετήθηκε λοιπόν στη Μαρίνα Φλοίσβου και είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της αεροπορικής εταιρίας KLM –στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας βιώσιμης ανάπτυξης- σε συνεργασία με την LifeGate, εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των θαλασσών σε μαρίνες της Μεσογείου, όπου παρατηρείται επιβάρυνση από επιπλέοντα απορρίμματα.

Το πρόγραμμα της LifeGate λέγεται «PlasticLess» και υποστηρίζεται από την KLM, με στόχο να προστατευθεί η θαλάσσια ζωή και η ποιότητα των νερών, με την απομάκρυνση των πλαστικών, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με την ανάγκη αποφυγής της χρήσης πλαστικών, ειδικά εκείνων μιας χρήσης που αποτελούν ρυπογόνα υλικά και τα οποία απειλούν τη θαλάσσια ζωή.

Το Seabin, η συσκευή που έχει κατασκευάσει η LifeGate με τον τεχνικό της συνεργάτη Poralu Marine, τοποθετείται στα ύδατα μαρινών και συλλέγει τα πλαστικά απορρίμματα από την επιφάνειά τους. Η συσκευή κατασκευάζεται και τοποθετείται με την υποστήριξη της KLM και μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί Seabins στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη μαρίνα της Νάπολης, στη Γένοβα, στη Βενετία και στο Μιλάνο (canali navigli). Το Seabin έχει δυνατότητα συλλογής έως και 500 κιλών πλαστικών αποβλήτων ανά έτος που έχουν καταλήξει στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων μικροπλαστικών και μικροϊνών.

Στην Ελλάδα, το πρώτο Seabin μέσω του προγράμματος «PlasticLess» της LifeGate τοποθετήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στη Μαρίνα Φλοίσβου. «Η υποστήριξή μας αυτή στην πρωτοβουλία του Seabin έχει σημαντική αξία για το παρόν και το μέλλον των θαλασσών μας» τόνισε ο γενικός διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου Air France-KLM Jerome Salemi, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μαρίνα Φλοίσβου. Και πρόσθεσε ότι ο όμιλος Air France-KLM είναι η μόνη εταιρεία από τον κλάδο των μεταφορών παρούσα στη λίστα βιωσιμότητας του Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index – DJSI), για 14η συνεχόμενη χρονιά στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε., Φορέα Διαχείρισης της Μαρίνας Φλοίσβου, Σταύρος Κατσικάδης, υπογράμμισε: «Mας τιμά το γεγονός ότι η εταιρεία επέλεξε τη μαρίνα μας για την πρώτη τοποθέτηση του Seabin στην Ελλάδα», καθώς η Μαρίνα «έχει διαγράψει μια αξιόλογη περιβαλλοντική δράση στη διάρκεια της λειτουργίας της έχοντας εστιάσει στη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και στην προστασία των θαλάσσιων υδάτων και του περιβάλλοντος γενικότερα». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «ήδη ανακοινώσαμε ότι καταργούμε τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης στα καταστήματα της μαρίνας», ενώ επισήμανε ότι το Seabin θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ξενοδοχειακές υποδομές.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο νέος dήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο οποίος τόνισε την απόλυτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη διαλογή και τη διαχείριση απορριμμάτων, την οργάνωση αποκομιδής τους ανά είδος, αλλά και συνέργειες με φορείς, όπως η Μαρίνα Φλοίσβου. Ο ίδιος εστίασε στον τομέα της «γαλάζιας ανάπτυξης», τονίζοντας τη σημασία της για την περιοχή, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα, εφόσον αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...