429
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι | REUTERS

Μαζικά στους δρόμους οι Γάλλοι για τις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 08:37
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι
|REUTERS

Μαζικά στους δρόμους οι Γάλλοι για τις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 08:37

Σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Γάλλοι κατά τα συνδικάτα, ή 800.00 κατά τις Αρχές βρέθηκαν στους δρόμους την Πέμπτη, συμμετέχοντας στις μαζικότερες απεργίες επί προεδρίας Μακρόν, που έγιναν ως διαμαρτυρία κατά των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο σύστημα των συντάξεων.

Η συνδικαλιστική ένωση CGT ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών χαμήλωσε το νούμερο στους 806.000 διαδηλωτές.

Σιδηροδρομικοί σταθμοί ερημωμένοι, κλειστά σχολεία, άδειες επιχειρήσεις: η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική σε όλους τους τομείς.

Το σχέδιο στοχεύει στην κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και στη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω μοριοδότησης.

«Μαρξ ή θάνατος», γράφει το πανό των διαδηλωτών

Στο Παρίσι, η πορεία πραγματοποιήθηκε παρουσία περίπου 6.000 αστυνομικών. Συγκρούσεις μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου ξέσπασαν κοντά στην Πλατεία της Δημοκρατίας, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απαντήσουν στις ρίψεις αντικειμένων εναντίον τους.

Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 100 προσαγωγές.

ΜΑΤ κατά διαδηλωτών και δακρυγόνα στο Παρίσι

Στην Τουλούζη, ξέσπασαν επεισόδια στο τέλος της διαδήλωσης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά πέντε άνθρωποι -οι τρεις αστυνομικοί.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ «απέτισε φόρο τιμής» στις συνδικαλιστικές ενώσεις, σημειώνοντας ότι σε «έναν πολύ μεγάλο αριθμό πόλεων», οι διαδηλώσεις «κύλησαν ομαλά καθώς είχαν οργανωθεί καλά».

Μία διαδηλώτρια με λουλούδια μπροστά στα ΜΑΤ

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν είπε ότι η 5η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί μια «ημερομηνία σταθμό στην ιστορία των κοινωνικών κινητοποιήσεων στη χώρα», σημειώνοντας πως «το μπραντ ντε φερ» μόλις ξεκίνησε.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Παρασκευή στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι, όπου 10 γραμμές του μετρό, από τις 16, δεν λειτουργούν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου η εταιρεία SNCF ανακοίνωσε την ακύρωση του 90% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας και το 70% των δρομολογίων στο περιφερειακό δίκτυο. Προβλήματα αναμένονται και στα δρομολόγια των τρένων Eurostar, Thalys.

Στις αερομεταφορές, η Air France ακύρωσε το 30% των πτήσεων εσωτερικού και σχεδόν το 10% των πτήσεων μέσων αποστάσεων για την Παρασκευή, ενώ η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά 20% το πρόγραμμα πτήσεών τους.

Επίσης, οι εταιρείες Transavia και Ryanair ανακοίνωσαν την ακύρωση πτήσεων για την Παρασκευή.

Στο κίνημα συμμετέχουν επίσης εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, φοιτητές, δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα, αλλά και οι αστυνομικοί, οι οποίοι μπλόκαραν αστυνομικά τμήματα σε αρκετές πόλεις.

Επίσης, τα σχολεία έκλεισαν ενώ εμβληματικά μνημεία, όπως ο Πύργος του Άιφελ και πολλά μουσεία στο Παρίσι παρέμειναν κλειστά ή είχαν μειωμένο ωράριο λειτουργίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...