740
Αεροσκάφος Canadair επιχειρεί σε δύσβατο σημείο | INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ερχεται καύσωνας, έχουμε δυνάμεις για τις πυρκαγιές;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 14:40
Αεροσκάφος Canadair επιχειρεί σε δύσβατο σημείο
|INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ερχεται καύσωνας, έχουμε δυνάμεις για τις πυρκαγιές;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 14:40

Την Πέμπτη θα δοκιμαστούμε από τον καύσωνα, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη συνέχεια ένα ψυχρό μέτωπο θα φέρει πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή και το Σάββατο.

Eχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε τον πρώτο κρίσιμο –και ευτυχώς μάλλον σύντομο– σταθμό του φετινού καλοκαιριού για την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική; Οι απαντήσεις βρίσκονται στα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία και όπως κάθε καλοκαίρι, όλα θα κριθούν στην πράξη.

Περιπολίες με έμφορτα αεροσκάφη

Για το 2022, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αυξάνεται σημαντικά η επίγεια και εναέρια επιτήρηση. Οι περίπολοι των ενόπλων δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, υπερδιπλασιάζονται οι περίπολοι του πυροσβεστικού σώματος και αυξάνονται αυτές των εθελοντικών ομάδων. 

Το νέο στοιχείο που έχει σημασία για τις ημέρες με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς είναι οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τα οποία μπορούν να προσβάλουν μια νέα εστία στην αρχή της, μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι επίγειες δυνάμεις, τα υπόλοιπα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. 

Φέτος, για προφανείς λόγους, δεν θα υπάρχει το θηριώδες ρωσικό Beriev Be-200, ωστόσο νοικιάστηκαν 11 επιπλέον εναέρια μέσα σε σύγκριση με πέρυσι.

Ενισχυμένο ρόλο θα έχουν τα αεροσκάφη Air Tractor (οι λεγόμενοι «τράκτορες») που είναι ευέλικτα και μπορούν να φέρουν επιβραδυντικό υγρό. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν χρησιμοποιηθεί 6 Air Tractor που κρίθηκε ότι ήταν πολύ αποτελεσματικά (μπορούν να περιπολούν ως και 5 ώρες κουβαλώντας 3 τόνους νερό ή επιβραδυντικό υγρό) ενώ φέτος ο σχεδιασμός προβλέπει υπερδιπλάσια δύναμη. 

Οι αριθμοί των εναέριων μέσων και των υδροφόρων  

Ιδού η εικόνα των εναέριων μέσων για τη φετινή αντιπυρική περίοδο:

-Η συνολική διαθέσιμη δύναμη είναι 82 εναέρια μέσα και αποτελείται από 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. 

-Από αυτή τη δύναμη των 82 μέσων, τα 40 ανήκουν στον εθνικό στόλο και τα 42 είναι μισθωμένα (11 περισσότερα έναντι των 31 το 2021). Πέρα από τα γνωστά μας αεροσκάφη Canadair (που δεν παράγονται πια) και τα ελικοφόρα αμφίβια Air-Tractor (σύγχρονα, αμερικανικής κατασκευής), στη συνολική εναέρια δύναμη πυρόσβεσης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ελικόπτερα Ericsson καθώς και ελικόπτερα Σινούκ και Σούπερ Πούμα του στρατού.

-Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέος τύπου S-64F το οποίο θα είναι στη διάθεση της χώρα μας την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.

Στο έδαφος, η Πυροσβεστική διαθέτει στόλο συνολικά 3.409 οχημάτων. Από αυτά τα 1.955 είναι υδροφόρα, τα 1.222 βοηθητικά και τα 232 ειδικού σκοπού. 

Το νέο σώμα των δασοκομάντος και η συνδρομή των ξένων 

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αριθμούν 14.616 πυροσβέστριες και πυροσβέστες που αποτελούν τη συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης στη χώρα.  

Από αυτούς τους 14.616 ανθρώπους, οι 9.189 είναι μόνιμο προσωπικό, οι 2.427 πενταετούς υποχρέωσης και οι 2.500 εποχικοί πυροσβέστες.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, διπλασιάζεται ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών φθάνοντας τους 4.000 σε όλη τη χώρα, ενώ εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των ομάδων πολιτικής προστασίας.

Με δεδομένη την εμπειρία από την περσινή χρονιά, κυρίως στην Εύβοια, όπου ομάδες δασοκομάντος από άλλες χώρες (π.χ. από τη Ρουμανία) αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές, η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη του δικού της ανάλογου σώματος.

Φέτος στη μάχη θα ριχτούν τα πρώτα 500 άτομα της νέας δύναμης δασοκομάντος που θα ενταχθούν στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σε συνέχεια της περσινής εμπειρίας και της καλής συνεργασίας που υπήρχε, το 2022 θα φιλοξενηθούν εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες: από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη  Νορβηγία.

Οι ομάδες αυτές προβλέπεται να βρεθούν στη χώρα προληπτικά, με στόχο την άμεση πρόσβαση εκεί που θα χρειαστεί και παράλληλα την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την ειδική ομάδα που δημιουργείται στην Ελλάδα. 

Τι έχει γίνει για την πρόληψη

Κεντρικό ζήτημα είναι κάθε χρόνο η πρόληψη, το οποίο συζητήθηκε ιδιαίτερα με αφορμή τις πιθανές ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης για το ξέσπασμα και την εξάπλωση της φωτιάς πριν από μερικές μέρες στην Άνω Βούλα. 

Για τους προληπτικούς καθαρισμούς που έγιναν και συνεχίζονται σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους (κυρίως για αντιπυρικές ζώνες και συντήρηση δασικών δρόμων) η συνολική χρηματοδότηση από το κράτος είναι φέτος 72 εκατ. ευρώ. 

Στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, για τους καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών της αρμοδιότητάς τους, έχουν δοθεί 18,5 εκατ. ευρώ. Και ασφαλώς, όπως κάθε χρόνο, ανακύπτει το ερώτημα πόσοι Δήμοι έχουν αξιοποιήσει αυτά τα κονδύλια με τον σωστό τρόπο…  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...