874
Οι παίκτες και οι φίλαθλοι της Δανίας πανηγυρίζουν την πρόκριση | Pool via REUTERS/Wolfgang Rattay

Ενα «θαύμα» αφιερωμένο στον Κρίστιαν Ερικσεν

Sportscaster Sportscaster 22 Ιουνίου 2021, 15:32
Οι παίκτες και οι φίλαθλοι της Δανίας πανηγυρίζουν την πρόκριση
|Pool via REUTERS/Wolfgang Rattay

Ενα «θαύμα» αφιερωμένο στον Κρίστιαν Ερικσεν

Sportscaster Sportscaster 22 Ιουνίου 2021, 15:32

«For Christian». Εδώ και 11 μέρες αυτές οι δύο λέξεις προφέρονται από τα στόματα των Δανών -της ομάδας και των οπαδών της- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Για τον Κρίστιαν (Ερικσεν) επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο του «Πάρκεν», προκειμένου να ολοκληρώσουν τον παρ’ ολίγον μοιραίο, για τον 29χρονο μέσο, αγώνα τους με τους Φινλανδούς. Εκείνος τους το ζήτησε, στη διάρκεια της διακοπής, διαβεβαιώνοντάς τους από το νοσοκομείο οτι είναι καλά στην υγεία του.

Για τον Κρίστιαν πάλεψαν να κερδίσουν εκείνο το αλήστου μνήμης παιχνίδι, αλλά πού μυαλό για μπάλα. Επιχείρησαν 22 σουτ (τα 6 εντός εστίας), έναντι μόλις ενός της Φινλανδίας, όμως ηττήθηκαν με 1-0.

Για τον Κρίστιαν συνέχισαν να προσπαθούν, αν και η ψυχή τους είχε παγώσει από την τρομάρα που πήραν, κι έκαναν ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο απέναντι στο πανίσχυρο Βέλγιο. Εχασαν, ξανά (2-1).

Για τον Κρίστιαν «τα έδωσαν όλα» και χθες (Δευτέρα) βράδυ στο ματς με τη Ρωσία, αν και όλοι τους θεωρούσαν καταδικασμένους σε αποκλεισμό. Καμία ομάδα στα χρονικά των Euro δεν είχε κατορθώσει να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, έχοντας μηδέν βαθμούς στα δύο πρώτα της παιχνίδια στους ομίλους. Κι όμως, η Δανία τα κατάφερε, πετυχαίνοντας ένα ποδοσφαιρικό «θαύμα». «For Christian», όπως τόνισαν μ’ ένα στόμα οι συμπαίκτες του, αμέσως μετά τον απρόσμενο θρίαμβό τους.

Το «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης έζησε, πάλι, συγκλονιστικές στιγμές. Οι Δανοί είχαν συντρίψει τους Ρώσους με 4-1, σκοράροντας δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά, όμως η τύχη τους εξαρτιόταν και από το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα του 2ου ομίλου (Βέλγιο – Φινλανδία), που καθυστέρησε τα τελειώσει. Παίκτες και προπονητές συγκεντρώθηκαν στη σέντρα του γηπέδου, για να παρακολουθήσουν live τα τελευταία λεπτά, τα οποία τους φάνηκαν… αιώνας. Μόλις η νίκη του Βελγίου (2-0) οριστικοποιήθηκε, πανηγύρισαν έξαλλα μαζί με τους χιλιάδες Δανούς που παραληρούσαν στις εξέδρες, επιδεικνύοντας τα πανό με τη φωτογραφία του Ερικσεν.

Η αγωνία και τα δάκρυα της 12ης Ιουνίου έδωσαν τη θέση τους σε ξεσπάσματα χαράς. Στον αγώνα με το Βέλγιο, για τον 29χρονο ποδοσφαιριστή που γύρισε από τον θάνατο. Και χθες, για μια πρόκριση που κανείς δεν περίμενε. Που όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι της Ευρώπης χαιρέτισαν. Οχι μόνον επειδή η Δανία είναι καλύτερη ομάδα, και από τη Φινλανδία, και από τη Ρωσία, αλλά, πρωτίστως, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύτηκαν οι παίκτες της για την αδελφοσύνη, τη γενναιότητα και την ανθρωπιά που επέδειξαν σε μια παραλίγο τραγική στιγμή. Ηδη, από εκείνο το «μαύρο» Σάββατο η εθνική Δανίας έχει κερδίσει υποστηρικτές, που ποτέ στο παρελθόν δεν την είχαν προσέξει.

Στους «16» θα αντιμετωπίσει την Ουαλία του Γκάρεθ Μπέιλ. Το προσεχές Σάββατο (19:00) στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» του Αμστερνταμ. Το Βέλγιο τερμάτισε στην κορυφή, χωρίς την παραμικρή βαθμολογική απώλεια, και τώρα θα παίξει με την τρίτη ομάδα του 1ου, 4ου, 5ου, ή 6ου ομίλου. Η Φινλανδία κατέλαβε την 3η θέση του ομίλου, και περιμένει να μάθει αν οι τρεις βαθμοί που συγκέντρωσε, της αρκούν για να προκριθεί ως μια από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες των ομίλων. Μάλλον όχι. Οσο για τη Ρωσία, επιστρέφει στη βάση της, έχοντας απογοητεύσει το κοινό της σε έναν όμιλο που (θεωρητικά) ήταν στα μέτρα της.

Μετά τις χθεσινοβραδινές νίκες του Βελγίου και της Δανίας, άλλες πέντε ομάδες εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στους «16» της διοργάνωσης, τουλάχιστον ως καλύτερες τρίτες: η Ελβετία, η Αγγλία, η Τσεχία, η Σουηδία και η Γαλλία. Οι τέσσερις τελευταίες μπορεί να «περάσουν» ως δεύτερες, ή και πρώτες, αναλόγως με τα αποψινά και αυριανά αποτελέσματα. Εχουν προκριθεί, επίσης, Ιταλία, Ουαλία, Ολλανδία και Αυστρία (η Ιταλία θα συναντήσει την Αυστρία στις 22:00 του προσεχούς Σαββάτου στο «Γουέμπλεϊ». Επομένως, 11 από τις 16 ομάδες της επόμενης φάσης είναι, ήδη, γνωστές.

Την ώρα που η Δανία γράφει το παραμύθι της στο Euro 2020, τρία από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου (Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία) βιώνουν το δράμα τους: κινδυνεύουν με ντροπιαστικό αποκλεισμό, από την πρώτη, κιόλας, φάση του τουρνουά.

Η θριαμβεύτρια του 2016, Πορτογαλία, έχει την πιο δύσκολη αποστολή. Αντιμετωπίζει αύριο (Τετάρτη) την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία, που θεωρείται ως η πιο πλήρης από τις 24 φιναλίστ της διοργάνωσης. Ο Φερνάντο Σάντος διαθέτει, εφέτος, καλύτερο ρόστερ (παίκτες όπως ο Μουτίνιο, ο Ρενάτο Σάντσες, ο Ράφα Σίλβα, ο Αντρέ Σίλβα και ο Ολιβέιρα μένουν στον πάγκο), όμως η ομάδα του έχει πολλά προβλήματα, τόσο στην ανάπτυξή της, όσο και στην άμυνα.

Η Ισπανία έχει απογοητεύσει τους φίλους της με το φλύαρο «τίκι-τάκα» της. Στα δύο ματς που έχει δώσει, με τη Σουηδία και την Πολωνία, παρήγαγε 28 τελικές προσπάθειες (είχε και ένα χαμένο πέναλτι), όμως πέτυχε μόλις ένα γκολ. Στον αυριανό αγώνα εναντίον της Σλοβακίας παίζει το μέλλον της στο τουρνουά. Αλλά ακόμη κι αν προκριθεί, δεν δείχνει ικανή να φτάσει πολύ μακριά.

Η Γερμανία, αντιθέτως, χωρίς να… μαγεύει με το παιχνίδι της, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με την ψυχραιμία και τον δυνατό της χαρακτήρα. Είχε ηττηθεί από τη Γαλλία στο πρώτο της ματς, βρέθηκε να χάνει με 1-0 στο δεύτερο, απέναντι στην Πορτογαλία, είδε ένα τέρμα της να της ακυρώνεται, όμως βρήκε το σθένος να κάνει την ανατροπή, σκοράροντας τέσσερις φορές. Οσο κι αν οι Ούγγροι εντυπωσίασαν στο σαββατιάτικο 1-1 με τους Γάλλους, τα «Πάντσερ» θα πρέπει να… προσπαθήσουν πολύ για να χάσουν την πρόκριση, αύριο στο Μόναχο.

Απόψε (22:00) θα διεξαχθούν οι τελευταίοι αγώνες του 4ου ομίλου. Τσεχία – Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ» και Κροατία – Σκωτία στη Γλασκώβη. Στο πρώτο ματς θα υπάρχει… δίχτυ ασφαλείας (η πρόκριση μέσω της τρίτης θέσης). Στο δεύτερο, όχι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...