1101
Ο... ιπτάμενος Χάαλαντ. Τα προσόντα αυτού του παιδιού τρομάζουν | REUTERS/Thilo Schmuelgen/File Photo

Ενα… πυρηνικό όπλο στα χέρια του Πεπ Γκουαρντιόλα

Sportscaster Sportscaster 11 Μαΐου 2022, 15:47
Ο... ιπτάμενος Χάαλαντ. Τα προσόντα αυτού του παιδιού τρομάζουν
|REUTERS/Thilo Schmuelgen/File Photo

Ενα… πυρηνικό όπλο στα χέρια του Πεπ Γκουαρντιόλα

Sportscaster Sportscaster 11 Μαΐου 2022, 15:47

Την πρώτη φορά που το όνομά του ακούστηκε έως τα πέρατα του ποδοσφαιρικού κόσμου, το ημερολόγιο έγραφε 30 Μαΐου 2019. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Κ-20 η Νορβηγία είχε νικήσει την Ονδούρα 12-0, και ο Ερλινγκ Χάαλαντ (οι Νορβηγοί τον προφέρουν Χόρλαντ) είχε σκοράρει 9 γκολ! «Μπορεί να έτυχε», είχαμε σκεφτεί τότε, παρά τα 20 τέρματα που ο νεαρός είχε πετύχει σε 50 αγώνες με τη φανέλα της Μόλντε, στην οποία αγωνιζόταν από τα 16 του (2017). Αλλά πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για ένα αυθεντικό «παιδί – θαύμα».

Τον Ιανουάριο του 2019 φόρεσε τα χρώματα της Ζάλτσμπουργκ, και τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς έκανε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ματς με την Γκενκ πέτυχε «χατ-τρικ». Μετά την τρίτη αγωνιστική των ομίλων μετρούσε έξι γκολ. Ποτέ, κανείς στα χρονικά της διοργάνωσης δεν είχε καταφέρει κάτι τέτοιο. Στην Αυστρία δεν θα έμενε για πολύ. Οι εξαιρετικές επιδόσεις του (σε 27 παιχνίδια σκόραρε 29 φορές) ήταν το εισιτήριό του για ένα ανώτερο πρωτάθλημα.

Ο Ιανουάριος του 2020 τον βρήκε στην Ντόρτμουντ. Στον παρθενικό του αγώνα στην Μπουντεσλίγκα, εναντίον της Αουγκσμπουργκ, μπήκε ως αλλαγή και «χτύπησε» τρεις φορές σε, μόλις, 19 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα. Ηταν το πιο γρήγορο «χατ-τρικ» από πρωτοεμφανιζόμενο ποδοσφαιριστή στη Γερμανία – καταγράφηκε στο Βιβλίο Γκίνες. Στη Βεστφαλία, το καταπληκτικό του ταλέντο αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο. Σε 88 συμμετοχές, σε όλες τις διοργανώσεις, πέτυχε 85 γκολ και μοίρασε 19 ασίστ. Είναι ο νεαρότερος παίκτης που πέρασε τα 50 τέρματα στο γερμανικό πρωτάθλημα. Συμπλήρωσε 100 «επαγγελματικά» γκολ πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι ο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ή ο Εμπαπέ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, κανείς άλλος στην ηλικία του δεν είχε σκοράρει τόσες φορές (23) στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ούτε ο Εμπαπέ (21), ούτε ο Μέσι (17). Στις 12 πρώτες του εμφανίσεις στη διοργάνωση είχε φτάσει τα 16 γκολ. Στον ίδιο αριθμό συμμετοχών, ο Μέσι είχε πετύχει δύο τέρματα. Και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, κανένα. Ο Αργεντινός χρειάστηκε 29 ματς, και ο «CR7», 51. Ο φαν Νίστελροϊ και ο Σολδάδο, 19. Ο Χάρι Κέιν, 20 ματς. Κάποιοι θρύλοι του παρελθόντος, όπως ο Ρονάλντο (ο Βραζιλιάνος) και ο Ζιντάν, ολοκλήρωσαν την καριέρα τους χωρίς να ξεπεράσουν τα 14 γκολ.

Σε μια εποχή που οι κλασικοί σέντερ-φορ υψηλού επιπέδου έχουν, σχεδόν, εκλείψει, ο Χάαλαντ μοιάζει με απόγονο του Αλαν Σίρερ και του Ιαν Ρας, του Μάρκο φαν Μπάστεν και του Ρούουντ φαν Νίστελροϊ, του Ρονάλντο (του Βραζιλιάνου) και του Ρομάριο. Του Τιερί Ανρί, ενός από τους μεγαλύτερους «γκολτζήδες» των γηπέδων, του θυμίζει τον Νίστελροϊ. Το είπε στην εκπομπή που παρουσιάζει με τον Κάραγκερ στο Sky Sports: «Οχι τόσο στον τρόπο παιχνιδιού, όσο στη λαχτάρα να πετύχει γκολ. Θέλει να… σκοτώσει. Του αρέσει να βρίσκεται στην αντίπαλη περιοχή, να κοιτάζει τον αμυντικό και να του λέει ότι δεν θα γλιτώσει από αυτόν». Η στατιστική τον δικαιώνει: τα 82 από τα 85 γκολ του με την Ντόρτμουντ, ο Νορβηγός τα σκόραρε από το ύψος της «μεγάλης περιοχής».

Ηταν αναμενόμενο, για την απόκτηση του Χάαλαντ να ενδιαφερθούν αρκετοί από τους top ευρωπαϊκούς συλλόγους. Η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν ένα… θαύμα στα οικονομικά της, για να τον κάνει δικό της. Η Μπάγερν Μονάχου είχε τα χρήματα, όμως επέλεξε να μείνει πιστή στις αρχές της: να μην ανατρέψει τις μισθολογικές ισορροπίες στην ομάδα. Η Γιουνάιτεντ τον ήθελε, αλλά δεν είχε καμία τύχη. Μετά το… δολοφονικό μαρκάρισμα του Ρόι Κιν στον πατέρα του παίκτη, την εποχή που αγωνιζόταν στη Σίτι (2001), ο Αλφ – Ινγκε Χάαλαντ, που είναι και άτυπος ατζέντης του γιου του, το είχε πει όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν: «Πραγματικά αντιπαθώ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και δεν αντέχω τους παίκτες της». Ετσι, η «μάχη» δόθηκε μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Σίτι. Με τον Καρίμ Μπενζεμά να βιώνει τη… δεύτερη νιότη του, και τον Κιλιάν Εμπαπέ έτοιμο να φορέσει τα λευκά της «Βασίλισσας», ο Χάαλαντ πείστηκε ότι στη Μαδρίτη δεν θα είχε τον πρώτο ρόλο.

Κατέληξε στη Σίτι. Παραδόξως, ο πιο περιζήτητος σέντερ-φορ του Κόσμου αυτή την εποχή αποφάσισε να εμπιστευτεί την καριέρα του στον προπονητή που «εφηύρε» -και έκανε μόδα- το «ψευτοεννιάρι». Που έδειξε, δηλαδή, ότι μπορείς να φτιάξεις καλές ομάδες χωρίς κλασικό φορ. Εκανε λάθος, ο Χάαλαντ; Μάλλον όχι. Στο Μάντσεστερ ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει κατασκευάσει μια ομάδα που διεκδικεί τον τέταρτο τίτλο της στην Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία πενταετία, όμως στο Τσάμπιονς Λιγκ αποτυγχάνει σταθερά. Κάτι της λείπει, και αυτό το «κάτι» ενδέχεται να είναι ο παίκτης που σκοράρει πιο συχνά απ’ όλους στη διοργάνωση: ανά 64 αγωνιστικά λεπτά. Προφανώς, αυτό πιστεύει και ο καταλανός τεχνικός, που έδωσε το «ok» για την απόκτηση του Νορβηγού. Ο παλιός αρχισκόρερ, Αλαν Σίρερ, έκανε την πρόβλεψη ότι, με την ευκολία που η Σίτι του Πεπ δημιουργεί ευκαιρίες, ο Χάαλαντ θα πετυχαίνει 40 γκολ τη σεζόν.

Εκτός από δεινός σκόρερ, ο οποίος μετατρέπει σε γκολ τέσσερις στις δέκα ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, ο Χάαλαντ είναι ένα «τέρας» της φύσης. Με φοβερή ταχύτητα, παρά το ύψος του (1,94), και εντυπωσιακή αλτικότητα. Καλός χαρακτήρας, με σπάνια -για την ηλικία του- ωριμότητα, και αυτοπειθαρχία. Γυμνάζεται (και) στο σπίτι, υπό τις οδηγίες προπονητή φυσικής κατάστασης, ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα διατροφής του, κάνει διαλογισμό, που βοηθά στη συγκέντρωση, και κοιμάται τουλάχιστον εννέα ώρες το 24ωρο. Η μόνη… αμαρτία που επιτρέπει στον εαυτό του, πού και πού, είναι μερικά κομμάτια πίτσας.

Ο Χάαλαντ, που τον Ιούλιο θα κλείσει τα 22, ονειρευόταν από μικρός να παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ – από τότε που παρακολουθούσε βίντεο με την καριέρα του πατέρα του στα αγγλικά γήπεδα. Φανταζόταν τον εαυτό του πρωταθλητή με τη φανέλα της Λιντς, στην οποία ο Χάαλαντ senior αγωνιζόταν πριν μετακομίσει στο Μάντσεστερ. Με την απόκτησή του, η Σίτι έστειλε ξεκάθαρο «μήνυμα» στους ανταγωνιστές της. Ο Γίργκεν Κλοπ δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι… το έλαβε. Μετά τη (χθεσινή) νίκη της Λίβερπουλ επί της Αστον Βίλα, σχολίασε: «Πόσο καλύτερους θα τους κάνει; Πολύ! Δυστυχώς, είναι μία καλή μεταγραφή για τη Σίτι. Είναι θηρίο».

Οσο για την Ντόρτμουντ… η ζωή συνεχίζεται. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του Νορβηγού στη Σίτι, παρουσίασε τον διάδοχό του: τον 20χρονο γερμανό επιθετικό, Καρίμ Αντεγέμι, τον οποίο, επίσης, απέκτησε από τη Ζάλτσμπουργκ. Ο εκτελεστικός διευθυντής των Βεστφαλών, Χανς – Γιόαχιμ Βάτσκε, το φιλοσόφησε: «Η Ντόρτμουντ έχει ιστορία 113 ετών, και στα 111 από αυτά παίζαμε χωρίς τον Χάαλαντ. Μας άφησε και ο Λεβαντόφσκι, το 2014, αλλά συνεχίσαμε και τότε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...