281
Ο Τιτανικός θεωρούνταν «αβύθιστο πλοίο», όμως βρέθηκε στον βυθό του ωκεανού στο παρθενικό του ταξίδι | Shutterstock

«Εν ειρήνη» θα σκουριάζει το ναυάγιο του Τιτανικού

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 18:55
Ο Τιτανικός θεωρούνταν «αβύθιστο πλοίο», όμως βρέθηκε στον βυθό του ωκεανού στο παρθενικό του ταξίδι
|Shutterstock

«Εν ειρήνη» θα σκουριάζει το ναυάγιο του Τιτανικού

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 18:55

Είναι το πιο διάσημο πλοίο στην Ιστορία και ένα γιγαντιαίο υποθαλάσσιο νεκροταφείο. Τώρα, μετά από δεκαετίες παραβιάσεων, ο Τιτανικός παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι για τους θησαυροθήρες και παιδική χαρά για περίεργους τουρίστες.

Κι αυτό διότι το ναυάγιο θα προστατευτεί από μία συνθήκη που θα υπογραφεί μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Στη συνθήκη αναμένεται να οριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι ο χώρος ανάπαυσης περισσότερων από 1.500 ατόμων θα διατηρηθεί με σεβασμό ως έχει. Μάλιστα, η συνθήκη θα ισχύσει και για άλλα ναυάγια στα διεθνή ύδατα.

Η συμφωνία, η πρώτη του είδους, δίνει στις δύο χώρες το νόμιμο δικαίωμα να επιτρέπουν ή να αρνούνται την άδεια εισόδου μικρών υποβρυχίων εντός του κύτους του πλοίου, με στόχο πάντα να επισκεφτούν τα αξιοθέατα.

Επίσης, θα μπορούν να τιμωρούν με βαριά πρόστιμα μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά την υπεξαίρεση αντικειμένων.

Το πλοίο βρίσκεται σε βάθος 3,8 χιλιόμετρων σε διεθνή ύδατα, στον Ατλαντικό, 350 ναυτικά μίλια από το Νιουφάουντλαντ του Καναδά.

Εντοπίσθηκε το 1985 από τον ωκεανογράφο Ρόμπερ Μπάλαρντ ο οποίος χρησιμοποίησε για την εξερεύνησή του την «Αργώ», ένα τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος.

Το ναυάγιο είχε χαρακτηρισθεί από την Unesco ως υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά.

Τα δικαιώματα διάσωσής του έχουν διεκδικήσει πολλές αμερικανικές εταιρείες, αλλά κατά βάση τα είχε η RMS Titanic Inc, η οποία ανακάλυψε περισσότερα από 5.500 αντικείμενα, όπως κιάλια, ένα δαχτυλίδι με πετράδι από ζαφείρι, εξαρτήματα, τμήματα του φλοιού του πλοίου και άλλα. Ωστόσο, η εταιρεία κατηγορήθηκε για λεηλασία και σοβαρή υπεξαίρεση. Πριν όμως πτωχεύσει, κατάφερε να πουλήσει τα «λάφυρα» έναντι 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από τον Τιτανικό 6.500 αντικείμενα, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί από τα υποβρύχια που προσγειώνονταν στην επιφάνειά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...