543
Η Εμα Τόμσον στην παρουσίαση της ταινίας «Good Luck to You, Leo Grande», τον Φεβρουάριο του 2022 | Gerald Matzka/picture alliance via Getty Image

Εμα Τόμσον: «Ο φεμινισμός δεν έκανε καλό στις γυναίκες»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2022, 10:45
Η Εμα Τόμσον στην παρουσίαση της ταινίας «Good Luck to You, Leo Grande», τον Φεβρουάριο του 2022
|Gerald Matzka/picture alliance via Getty Image

Εμα Τόμσον: «Ο φεμινισμός δεν έκανε καλό στις γυναίκες»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2022, 10:45

Η βρετανίδα ηθοποιός Εμα Τόμσον, παραχώρησε συνέντευξη στη Μαριέλα Φρόστραπ και στο Times Radio, με αφορμή τη συμμετοχή της στην ταινία «Goodluck To You, Leo Grande». Στο φιλμ η Τόμσον -που στα 63 της φαίνεται να μεγαλώνει όμορφα και γαλήνια- υποδύεται μια συνταξιούχο καθηγήτρια Θρησκευτικών που δεν είχε ποτέ στη ζωή της οργασμό και προσέλαβε, μετά τον θάνατο του συζύγου της, έναν 28χρονο άνδρα εργαζόμενο στον τομέα του σεξ για να τη μυήσει στα μυστικά της συνουσίας. Αυτά που είπε στη δημοσιογράφο για τον φεμινισμό, τη σεξουαλική επανάσταση και τη θέση της γυναίκας στον κόσμο έχουν, αν μη τι άλλο, εξαιρετικό ενδιαφέρον.

«Ο φεμινισμός σήμερα είναι πιο προοδευτικός και ισορροπημένος από πριν», είπε. «Οταν εμφανίστηκε το κίνημα νομίζω ότι έκανε τις γυναίκες να θέλουν να γίνουν άντρες, να μοιάσουν σε αυτούς, να γίνουν δηλαδή κυνηγοί, αρπακτικά. Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό ονομάζεται σεξουαλική επανάσταση. Η επανάσταση που συνέβη τη δεκαετία του 1970 και γιγαντώθηκε τη δεκαετία του ’80 έκανε εμάς τις γυναίκες να είμαστε “πιο διαθέσιμες”. Ξέραμε να προφυλαχθούμε για να μην μείνουμε έγκυες, αλλά δεν μας ωφέλησε έτσι όπως ακούγεται ότι έγινε. Αντιθέτως, εισήγαγε κάτι άλλο, το οποίο αισθάνομαι –τώρα που το ξανασκέφτομαι- σαν κάτι αρπακτικό, ληστρικό, κάτι που οδήγησε τις γυναίκες να μην είναι πια γυναίκες γιατί απλώς, ήθελαν να είναι ακριβώς όπως οι άντρες».

Η Εμα Τόμσον πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα σχετικά με τη θέση της γυναίκας στον κόσμο. «Δεν είμαι σίγουρη αν έκανε καλό αυτό το άνοιγμα των γυναικών στην ελευθερία –ή στην ελευθεριότητα; Το ’90 θέλαμε να γίνουμε ladette, να συμπεριφερόμαστε σαν έφηβα αγόρια».

«Τώρα ο φεμινισμός δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες μοιάζουν περισσότερο με άνδρες, όχι, δεν πρόκειται γι’ αυτό. Εχει να κάνει με την εύρεση του χώρου μας, τη διεύρυνση του χώρου μας και τους τρόπους με τους οποίους δουλεύουμε για να εξισορροπήσουμε τα πράγματα».

Η Εμα Τόμσον πρωταγωνιστεί στο πλευρό του Ντάριλ ΜακΚόρμακ, του 29χρονου ιρλανδού ηθοποιού, που είναι περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του ως Isiah Jesus στη σειρά του BBC Peaky Blinders. Το σενάριο είναι της Κέιτι Μπραντ και η σκηνοθεσία της Αυστραλής  Σόφι Χάιντ.

Το περιοδικό Vogue ζήτησε από την Τόμσον να γράψει για την εμπειρία της σε αυτόν τον ρόλο. «Δεν περίμενα να πάρω στα χέρια μου ένα σενάριο σαν αυτό. Διάβασα τις πρώτες τέσσερις σελίδες και κόλλησα… Ισως νομίζετε ότι πρόκειται για κάτι παρόμοιο με το «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», αλλά στην πραγματικότητα είναι μια περιπέτεια, ένα ταξίδι σε διάφορα είδη οικειότητας, μια εξερεύνηση της ευχαρίστησης και της ντροπής και ένα ”πορτρέτο” της εργασίας στο σεξ, ως ένα από τα επαγγέλματα φροντίδας».

«Δεν είχα ιδέα πόσα θα μάθαινα για τη στάση μου απέναντι στο σώμα μου, πόσο θα γελούσα με την ανοησία μας γι’ αυτά που θεωρούμε σεξουαλική ευχαρίστηση και πόσο θα έκλαιγα για αυτό που χάνεται στη ζωή όταν καταστέλλεται, αγνοείται και τελικά τιμωρείται… Ελπίζω η ταινία να φτάσει, όσο το δυνατόν, σε περισσότερους ανθρώπους και να κάνει το ίδιο καλό και σε αυτούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...