289
Oι αρνητές των μέτρων έδωσαν σκληρό αγώνα αλλά για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία δεν ενστερνίστηκε τις απόψεις τους | REUTERS/Arnd Wiegmann

Ελβετία: Ενέκριναν οι πολίτες τη νομοθεσία για τη διαχείριση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2021, 17:40
Oι αρνητές των μέτρων έδωσαν σκληρό αγώνα αλλά για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία δεν ενστερνίστηκε τις απόψεις τους
|REUTERS/Arnd Wiegmann

Ελβετία: Ενέκριναν οι πολίτες τη νομοθεσία για τη διαχείριση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2021, 17:40

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι είπαν «ναι» στην νομοθεσία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, βάσει της οποίας θα εφαρμοστεί η χρήση του υγειονομικού πάσου.

Το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση εμφανίζει μεγαλύτερη του αναμενόμενου πλειοψηφία, 62,01%, των ψηφοφόρων που είπαν ναι στη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε νωρίτερα μέσα στον χρόνο για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και για την χρήση του υγειονομικού πάσου που απαιτείται για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια και συγκεκριμένες εκδηλώσεις.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών που οι Ελβετοί καλούνται σε δημοψήφισμα για να εγκρίνουν τη νομοθεσία διαχείρισης της Covid-19. Τον Ιούνιο οι πολίτες είχαν στηρίξει σε ποσοστό 60% την τότε νομοθεσία.

Oμως πλέον οι νόμοι τροποποιήθηκαν προκειμένου να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις αρχές για να αντιμετωπίζουν την πανδημία, αλλά και για να υιοθετηθεί το υγειονομικό πάσο, με αποτέλεσμα οι αντιεμβολιαστές και όσοι τάσσονται κατά του πιστοποιητικού να ζητήσουν να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

Oλα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το λαϊκιστικό δεξιό Δημοκρατική Eνωση του Κέντρου (UDC), το μεγαλύτερο κόμμα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στηρίζουν το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, στο δημοψήφισμα οι Ελβετοί ενέκριναν την πρόταση των συνδικάτων για τη στήριξη των νοσηλευτών και απέρριψαν την πρόταση για επιλογή με κλήρωση των ομοσπονδιακών δικαστών.

Ολες οι δημοσκοπήσεις έδιναν σταθερό προβάδισμα στο στρατόπεδο του «ναι».

Στην Ελβετία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ομως αντίθετα από άλλες χώρες η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα, εκτιμώντας ότι είναι σχετικά μικρό ποσοστό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι κατειλημμένες (20%).

Με το ποσοστό των πλήρως ανοσοποιημένων κατά της Covid-19 να φτάνει περίπου το 65% η Ελβετία έχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...