281
Η ελβετική σημαία κυματίζει δίπλα σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας Credit Suisse στη Λουκέρνη | Reuters

Ελβετία, εκεί που η φοροδιαφυγή είναι εθνικό σπορ

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2019, 14:25
Η ελβετική σημαία κυματίζει δίπλα σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας Credit Suisse στη Λουκέρνη
|Reuters

Ελβετία, εκεί που η φοροδιαφυγή είναι εθνικό σπορ

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2019, 14:25

Ελβετία, ένα έθνος φοροφυγάδων.

Μια χώρα όπου η απόκρυψη των εισοδημάτων αποτελεί… σχεδόν εθνικό σπορ για τα σχεδόν 8,5 εκατ. του πληθυσμού της.

Τρανή απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός πως πάνω από 44 δισ. ευρώ επέστρεψαν στα κρατικά ταμεία της χώρας μετά από οκτώ χρόνια «φορολογικής αμνηστίας», όπου πολίτες κατέθεσαν εθελοντικά τις αφορολόγητες καταθέσεις τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία τους προκειμένου να μην πληρώνουν φόρους.

Εκατοντάδες Ελβετοί αναγκάστηκαν να δηλώσουν στην εφορία εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ που είχαν σε καταθέσεις στις ελβετικές και άλλες ξένες τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώνουν φόρους.

Η διαδικασία της αμνήστευσης είχε ξεκινήσει το 2010 και ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, με τις ελβετικές αρχές να τονίζουν πως από την επόμενη ημέρα έπαυσε πλέον να ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς εθελοντικής κατάθεσης περιουσιακών στοιχείων.

Από τη στιγμή που δόθηκε η αμνηστία, χιλιάδες Ελβετοί πολίτες δήλωσαν αφορολόγητα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία πολλών δισ. ευρώ, με 44.2 ελβετικά φράγκα να μπαίνουν στα ταμεία των συνολικά 26 καντονιών της ομοσπονδιακής χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι τραπεζικές Αρχές της χώρας έχουν ήδη προσχωρήσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, στη λεγόμενη «συμφωνία περί αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών».

Από την σχετική συμφωνία, που υπεγράφη στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ, η κεντροευρωπαϊκή χώρα και οι 28 χώρες της ΕΕ ανταλλάσσουν από την 1η Οκτωβρίου 2018 μεταξύ τους πληροφορίες αυτόματα, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται υποβολή αιτήματος, σχετικά με τους λογαριασμούς που τηρούνται στις χώρες τους.

Να τονισθεί ωστόσο πως η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών έχει ξεκινήσει με τα τραπεζικά στοιχεία που θα υφίστανται το 2017 και όχι με βάση στοιχεία προηγουμένων ετών.

Όπως και να’ χει, η αλήθεια παραμένει μια και αδιαπραγμάτευτη: οι Ελβετοί παραμένουν ένας από τους πιο…. φοροδιαφεύγοντες (sic) λαούς του κόσμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...