266
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος | Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ελπιδοφόρος: Ακραίος θρησκευτικός φανατισμός η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2020, 15:01
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
|Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ελπιδοφόρος: Ακραίος θρησκευτικός φανατισμός η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2020, 15:01

Την ελπίδα τα νέα για την Αγία Σοφία να μη σηματοδοτούν επιδείνωση της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Ελπιδοφόρος χαρακτηρίζει «το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού» τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και επισημαίνει ότι «καταργώντας την Αγία Σοφία ως μνημείο, η Τουρκία κλείνει το παράθυρο που ο Ατατούρκ άνοιξε στον κόσμο».

Σε άλλη ανάρτησή του, σημειώνει ότι «τα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγία Σοφία ελπίζουμε να μη σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, δηλαδή την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας».

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, που συγκλήθηκε εκτάκτως από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τονίζει σε ανακοινωθέν που εξέδωσε ότι «Για τους ορθοδόξους όλου του κόσμου, αλλά και για όλο τον χριστιανικό κόσμο, η Αγία Σοφία, η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν ιερά πνευματικά κέντρα και παρακαταθήκη της πίστεως και της παραδόσεώς μας» και καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να επιδείξει σεβασμό στην πανορθόδοξη και παγχριστιανική συνείδηση, η οποία σήμερα πληγώθηκε με την ατυχή αυτή απόφασή της».

Εν συνεχεία, εκφράζει την ελπίδα «αυτό να μη σημάνει και υπαναχώρηση και επιδείνωση της στάσης της τουρκικής κυβερνήσεως έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας και μια αρνητική στροφή στον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών».

Καταληκτικά, τονίζει ότι «η ιεραρχία, ο ιερός κλήρος, οι μοναχοί και ο πιστός λαός της Αρχιεπισκοπής μας είναι ανήσυχοι και προσεύχονται θερμά για την επικράτηση της ειρήνης, της αγάπης και της ευημερίας στην περιοχή, αλλά και για την αναθεώρηση της θλιβερής αυτής απόφασης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...