553
Γιώργος Σταθάκης (πρώτος αριστερά), Μπερνάρ Κλεμάν (δίπλα του), Μαουρίτσιο Κολατέλα (τρίτος από αριστερά) και Ανδρέας Σιάμισιης (πρώτος από δεξιά) υπογράφουν τη σύμβαση παραχώρησης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΕΛΠΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για τα πετρέλαια στο Ιόνιο

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 17:17
Γιώργος Σταθάκης (πρώτος αριστερά), Μπερνάρ Κλεμάν (δίπλα του), Μαουρίτσιο Κολατέλα (τρίτος από αριστερά) και Ανδρέας Σιάμισιης (πρώτος από δεξιά) υπογράφουν τη σύμβαση παραχώρησης
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΕΛΠΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για τα πετρέλαια στο Ιόνιο

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 17:17

Υπεγράφη την Τρίτη σε ειδική τελετή στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο 2», στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο πέλαγος, περιοχή την οποία ο αντιπρόεδρος της γαλλικού κολοσσού, TOTAL, Μπερνάρ Κλεμάν, χαρακτήρισε ως ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, και τους εκπροσώπους των εταιρείων που συμμετέχουν στην κοινοπραξία (Ελληνικά Πετρέλαια, Total και Edison) και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη, τον αντιπρόεδρο του ομίλου Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Μπερνάρ Κλεμάν και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Έρευνας και Παραγωγής της ιταλικής Edison, Μαουρίτσιο Κορατέλα.

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου ενώ μέσα τις επόμενες ημέρες  αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης των διαγωνισμών για έρευνες σε περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης για τις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την TOTAL και την EXXON – MOBIL.

Επιπρόσθετα θα γίνει επικαιροποίηση και εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων και εκ νέου προκήρυξη των θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη.

«Η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην εθνική προσπάθεια για τους υδρογονάνθρακες είναι ενεργή», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Στάθης Τσοτσορός, υπογραμμίζοντας πως με την υπογραφή της σύμβασης, «πιστοποιείται η ικανότητα του ομίλου να συμμετάσχει σε μεγάλου μεγέθους εγχειρήματα».

Ο κ. Τσοτσορός εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπογραφή της σύμβασης μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τις αδυναμίες του παρελθόντος και υπογράμμισε την πρόθεση των ΕΛΠΕ να συμβάλουν στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην αξιολόγηση και προβολή του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας, αλλά και στη διαμόρφωση ελκυστικών όρων παραμονής των διεθνών επενδυτών στην αγορά, με προφανή -όπως είπε- οφέλη για την προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Μπερνάρ Κλεμάν, αν και έκανε λόγο για ελπιδοφόρα προοπτική, σημείωσε ότι χρειάζεται ρεαλισμός καθώς κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει έρευνα στην περιοχή. Προτεραιότητα, είπε, είναι να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες, ενώ ακόμα και αν βρεθούν υδρογονάνθρακες, σημείωσε πως θα πρέπει το κοίτασμα να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αξίζει η εμπορική εκμετάλλευσή του.  Για την υπογραφή της σύμβασης τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της Edison Μαουρίτσιο Κολατέλα στάθηκε στην παρουσία της εταιρείας στην ελληνική αγορά στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, των αγωγών και των ερευνών για υδρογονάνθρακες.«Είμαστε χαρούμενοι και περιμένουμε να δούμε τις προοπτικές για το ‘οικόπεδο 2’. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε θετικές ανακοινώσεις», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Κορατέλα.

Το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο

Το οικόπεδο 2 που παραχωρείται για έρευνα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας και έχει εμβαδόν 2422 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα θαλάσσια βάθη στην περιοχή κυμαίνονται από 800 έως 1.200 μέτρα. Η ερευνητική περίοδος θα διαρκέσει 8 έτη (με δυνατότητα παράτασης) στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν σεισμικές, μαγνητικές, βαρυτικές και γεωλογικές έρευνες ενώ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται μετά την πάροδο τριετίας.

Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και 1,5 εκατομμύριο ως στρεμματικές αποζημιώσεις, ενώ οι εταιρείες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση προσωπικού και υποστήριξη των εγκαταστάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στη φάση της εκμετάλλευσης το Δημόσιο εισπράττει μισθώματα και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή υδρογονανθράκων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...