289
| In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ελλείψεις φαρμάκων: Σταδιακή η πορεία ομαλοποίησης της αγοράς

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 19:54
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ελλείψεις φαρμάκων: Σταδιακή η πορεία ομαλοποίησης της αγοράς

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 19:54

Στις ελλείψεις των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς και στις «πραγματικές αιτίες» πίσω από αυτές, αναφέρθηκε το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συλλόγου, και σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση στην φαρμακευτική αγορά, «αυτή σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία».

Από την άλλη, «δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια», καθώς «τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ως προς τις αιτίες του προβλήματος, ο ΠΣΦ σημείωσε τα εξής:

  • «Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Δεύτερη σοβαρότατη αιτία είναι ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες που παρατηρείται την τελευταία 5ετία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο σύλλογος μας προέβη σε επίσημη καταγγελία 9 εταιριών και αναμένει τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας».

Τεράστιας σημασίας για εμάς ήταν και είναι η τήρηση του νόμου και παράλληλα ο έλεγχος αυτής και στους 3 κρίκους της αλυσίδας.

Επαναλαμβάνουμε ότι η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων.

Τέλος ζητάμε την θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης».

Οπως τόνισε το προεδρείο, οι Φαρμακαποθηκάριοι λειτουργούν πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φαρμακείων και του έλληνα ασθενή και μέσα από τον ΠΣΦ, που αποτελεί ΝΠΔΔ εκφράζουν «θεσμικά, τεκμηριωμένα και με συνέπεια την βάσιμη αγωνία τους για τα τεκταινόμενα στον χώρο του φαρμάκου στην χώρα μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...