413
|

Χαράτσι και στο βιβλίο;

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 16 Δεκεμβρίου 2014, 00:32

Χαράτσι και στο βιβλίο;

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 16 Δεκεμβρίου 2014, 00:32

Η Ελλάδα χρειάζεται μια επίσημη πολιτική που θα διαμορφώσει καλλιεργημένους και απαιτητικούς αναγνώστες με στόχο την προώθηση του καλού βιβλίου και την αύξηση της φιλαναγνωσίας. Η ελλιπής πληροφόρηση σε ζητήματα σύγχρονου πολιτισμού, ο τρόπος που διδάσκεται η λογοτεχνία στο σχολείο, κι η απουσία οργανωμένων δημόσιων βιβλιοθηκών σε ολόκληρη τη χώρα (με λίγες, λαμπρές, εξαιρέσεις σε περιφερειακούς δήμους), αφήνουν τους νέους ανοχύρωτους απέναντι στην παραλογοτεχνία που έχει πλέον παραγκωνίσει από τα ράφια των βιβλιοπωλείων την ποίηση, το κριτικό δοκίμιο και την πεζογραφία. 

Η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ ως απόρροια της νέας οικονομικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα, προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το βιβλίο, αλλά και για τις αγοραστικές δυνατότητες του αναγνωστικού κοινού.

Τη στιγμή που η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών αντιμετωπίζει το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό πρώτης ανάγκης, υποστηρίζοντας οργανωμένα δίκτυα βιβλιοθηκών στα οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, και ορίζοντας πολύ χαμηλούς ή (όπως η Ιρλανδία και η Αγγλία) ακόμα και μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το βιβλίο είναι είδος πολυτελείας.

Επί δεκαετίες, η ελληνική πολιτεία δεν φρόντισε επαρκώς να προωθήσει το καλό, κλασικό και σύγχρονο βιβλίο, μέσω δράσεων που χρησιμοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προς όφελος των πολιτών. Κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες διακόπηκαν απότομα λόγω περιορισμένων πόρων και -το σπουδαιότερο- λόγω ελλιπούς πολιτικού σχεδιασμού.

Μία απο τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις αυτής της αδιαφορίας, είναι η απουσία συστηματικής προώθησης της πλούσιας εκδοτικής και συγγραφικής παραγωγής της χώρας μας τόσο στην εσωτερική αγορά -η οποία έχει κορεστεί από φθηνές εκδόσεις κακομεταφρασμένων best-seller και νέου τύπου «άρλεκιν»- όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα το διεθνές κοινό να αγνοεί οποιονδήποτε Έλληνα συγγραφέα γεννήθηκε μετά το 1920.

Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) «το λεγόμενο δημοσιονομικό όφελος από την προτεινόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι μηδενικό», καθώς θα επιδεινώνεται περαιτέρω -μετά τη μείωση του τζίρου του βιβλίου κατά τουλάχιστον 15% το τελευταίο εξάμηνο- η κερδοφορία ενός από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που δεν βασίζεται σε κρατικές συνδιαλλαγές ή επιχορηγήσεις.

Η επιβολή χαρατσιού μετατρέπει το ποιοτικό βιβλίο σε πολυτελές αγαθό, εμπεδώνει την πολιτισμική ανισότητα μεταξύ όσων έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση, και όσων η επαφή τους με το βιβλίο περιορίζεται σε χαμηλής ποιότητας εκδόσεις ευπώλητων προϊόντων παραλογοτεχνίας η οποία έχει ήδη κατακλύσει τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα καλλυντικών. Ο ρόλος της κυβέρνησης σίγουρα δεν είναι να υπαγορεύει τι βιβλία θα εκδίδονται — δεν θα πρέπει όμως, μέσω της φορολογικής πολιτικής της, να οδηγεί σε εξαφάνιση κλάδους που συνεχίζουν να παράγουν αξιόλογα πολιτισμικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News