422
|

Το ΥΠΕΞ φιμώνει δημοσιογράφους;

Avatar protagon.import 8 Ιουνίου 2013, 00:13

Το ΥΠΕΞ φιμώνει δημοσιογράφους;

Avatar protagon.import 8 Ιουνίου 2013, 00:13

Μία δημοσιογράφος από τη ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι στις 2 Ιουνίου οι ελληνικές αρχές την εμπόδισαν να μπει στη χώρα. Αξίζει να δούμε την καταγγελία της και, πολύ περισσότερο, να περιμένουμε μία απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών. 

Η κα Kosovska είναι η διευθύντρια διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας των Σκοπίων "Dvernik" και ταξίδευε στην Ελλάδα για τουριστικούς λόγους. Όπως αναφέρει στην επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε σε διεθνή ΜΚΟ, οι ελληνικές αρχές την υποχρέωσαν να κατέβει από το πούλμαν στο οπoίο επέβαινε και την έβαλαν να υπογράψει ένα κείμενο, γραμμένο στα ελληνικά και σέρβικα, ότι είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της συναδέλφου για τους λόγους της απαγόρευσης.

Στην επιστολή της, αφού επισημαίνει ότι η ενέργεια των ελληνικών αρχών αντιβαίνει -μεταξύ άλλων- και τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την ελευθερία των ΜΜΕ, συνεχίζει:
«Πρόκειται για μία προσπάθεια των ελληνικών αρχών να λογοκρίνουν τον Τύπο και να δώσουν το μήνυμα στους Μακεδόνες δημοσιογράφους ότι τα ονόματά τους θα μπουν σε μαύρη λίστα αν δεν συμμερίζονται τη γραμμή των Αθηνών για το θέμα της ονομασίας. Σας καλώ να εκφράσετε τις ανησυχίες σας και να ζητήσετε από τη γειτονική χώρα να σεβασθεί τις δημοκρατικές αρχές και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν οι ξένοι δημοσιογράφοι φιμώνονται και καταγράφονται ως κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.».

Αν αληθεύει η ιστορία που καταγγέλλει η κα Kosovska, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τους ξένους συναδέλφους, αλλά και τους Έλληνες. Διότι, στην ουσία, στέλνει και ένα μήνυμα προς κάθε Έλληνα δημοσιογράφο που τυχαίνει να πιστεύει και να δηλώνει ότι η ελληνική πολιτική στο θέμα της ονομασίας είναι άθλια, χρεοκοπημένη και ανήθικη (όπως ακριβώς ήταν και η φιλοσερβική πολιτική πριν από μερικά χρόνια) ότι μπαίνει στη «μαύρη λίστα» των Αρχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Διότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί με τέτοιο ωμό τρόπο να λογοκρίνει ξένους δημοσιογράφους, γιατί να σταματήσει εκεί; 

Για αυτό είναι ανησυχητικό ότι η ΕΣΗΕΑ δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην -αν αληθεύουν οι καταγγελίες- σκανδαλώδη αυτή προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Και, φυσικά, εξίσου ανησυχητική είναι η σιγή που τηρούν τα «φιλελεύθερα» ΜΜΕ και οι «φιλελεύθεροι» πολιτικοί στο θέμα αυτό.

Όπως, δυστυχώς, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά στην Ελλάδα, η ελευθερία αρχίζει εκεί όπου τελειώνουν τα «εθνικά θέματα»…

English summary:
The Greek government is trying to prevent foreign journalists with critical views on Greece's foreign policy to enter the country. So much for the freedom of information in the EU.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News