279
|

Τι μας έμαθε η κρίση

Avatar protagon.import 9 Μαρτίου 2011, 18:35

Τι μας έμαθε η κρίση

Avatar protagon.import 9 Μαρτίου 2011, 18:35

Οι μετανάστες δέχθηκαν την τελική κυβερνητική πρόταση και η κρίση τελείωσε. Μεταφέρονται στα νοσοκομεία και θα δεχθούν τις πρώτες βοήθειες. Μένει να μάθουμε αν η περιπέτεια θα ξεχαστεί ή θα δώσε το έναυσμα για νέες κινητοποιήσεις αυτού του είδους. Ηταν μία υπόθεση που δοκίμασε τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Ξεκίνησε με την κατάληψη της Νομικής και ολοκληρώθηκε στο κτίριο της Υπατίας. Οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι ενδεικτικές σταχυολογήσεις έδειξαν ότι σε κανένα σημείο η κοινή γνώμη δεν βρέθηκε δίπλα στους μετανάστες. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη μερίδα της εξέλαβε την απεργία πείνας ως ακραίο εκβιασμό για την απόδοση εξωπραγματικής λύσης σε ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ας είναι. Από την περιπέτεια των 300 μάθαμε και άλλα. Είδαμε ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε μέρες για συγκροτήσει επικοινωνιακά και πολιτικά την-κατά τα άλλα-αποφασιστική στάση που κράτησε απέναντι στους μετανάστες. Και επιβεβαιώσαμε ότι πάνω στην τραγωδία χιλιάδων ανθρώπων μπορούν να συνυπάρξουν αλληλέγγυοι, αλλά και πρόθυμοι για σπέκουλα. Κανένας δεν θέλει να φανταστεί τι θα είχε συμβεί αν χανόταν μια ζωή, ποιες θα ήταν οι συνέπειες της τραγωδίας στο ταλαιπωρημένο σώμα της κοινωνίας μας.

Το πακέτο των προτάσεων της κυβέρνησης οδηγεί, μετά από συμπλήρωση οκταετίας στη χώρα, σε νομιμοποίηση της παραμονής των μεταναστών με σχετική υπουργική απόφαση.

Επίσης, προβλέπει τη δυνατότητα μετακίνησης στις χώρες προέλευσης τους με βάση το καθεστώς ανοχής, καθώς και τη δυνατότητα να παραταθεί επ' αόριστον το καθεστώς της εξάμηνης ανοχής, έως ότου συμπληρώσουν τα χρόνια (και τις προϋποθέσεις) που απαιτούνται για τη νομοιμοποιήσή τους.

Τις προτάσεις παρουσίασαν, σε συνάντηση στο κτίριο της ΓΣΕΕ, οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα και ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Ανδρέας Τάκης.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News