264
|

Πάρκινγκ στο κέντρο

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 22 Σεπτεμβρίου 2013, 00:58

Πάρκινγκ στο κέντρο

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 22 Σεπτεμβρίου 2013, 00:58

Οσοι κατοικούν μόνιμα σε περιοχές που ισχύει σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης κι έχουν τη σχετική κάρτα αλλά κι αυτοί που τις επισκέπτονται (κυρίως το κέντρο της Αθήνας) έχουν κάθε λόγο να περιμένουν με ανυπομονησία τη Δευτέρα 23.9, οπότε αναμένεται να ξαναρχίσει ο έλεγχος. Από τον Ιούλιο που πρόκυψε η διαθεσιμότητα (μεταξύ άλλων) για τους δημοτικούς αστυνομικούς η κατάσταση στους δρόμους του κέντρου είναι δύσκολη.

Η απλή αναγγελία της είδησης σήμανε για τους περισσότερους οδηγούς πλήρη ελευθερία για το πού θα σταθμεύσουν κι επιδεικτική αδιαφορία για τα χρώματα και τις ζώνες στάθμευσης. Η έλλειψη κάθε ελέγχου συνέτεινε ώστε οι μεν λευκές θέσεις (επί πληρωμή) να είναι πιασμένες -χωρίς κάρτα στάθμευσης- για πολλές ώρες από τα ίδια αμάξια -ενώ επιτρέπεται κατ’ ανώτατο για 3 συνεχόμενες ώρες- οι δε μπλε (για μονίμους κατοίκους) να είναι κατά μέγα ποσοστό κατειλημμένες από κάθε άλλο όχημα, πλην αυτών των κατοίκων που δεν έχουν πού να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους. Δεν χρειάσθηκαν παρά ελάχιστες ώρες τον Ιούλιο για να ακουσθούν από διαφόρους άσχετους συστάσεις, όπως «μη βάζεις κάρτα, δεν γίνονται έλεγχοι» ή «άστο όπου βρεις, κανείς δεν γράφει» κλπ.    

Τί πρόκειται να γίνει από τη Δευτέρα; Σύμφωνα με το ν. 4172/13 οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας θα ασκούνται από την ΕΛ.ΑΣ, όχι όμως κατά τρόπο αποκλειστικό. Οι δήμαρχοι μπορούν με απόφασή τους να αναθέτουν την παράλληλη άσκηση των ίδιων αρμοδιοτήτων και σε δημοτικούς υπαλλήλους, καθορίζοντας και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο.

Ο Δήμος Αθηναίων, με σχετική καθυστέρηση, δημιούργησε σχετική υπηρεσία που επιχειρεί να στελεχώσει με 250-300 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς. Ουδείς γνωρίζει τί θα συμβεί τελικώς κι αν η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News