507
Το «μαύρο» της φωτιάς θα αργήσει να «καθαρίσει» | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Παγώνει η έρευνα για το Μάτι – Η ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 22:13
Το «μαύρο» της φωτιάς θα αργήσει να «καθαρίσει»
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Παγώνει η έρευνα για το Μάτι – Η ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 22:13

«Μπλοκάρει» η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε ως συνέπεια να χάσουν την ζωή τους 99 συνάνθρωποι μας. Η ΝΔ αντέδρασε κάνοντας λόγο για αδιανόητη και αθέμιτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Το πρωί της Δευτέρας έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα, Ηλία Ζαγοραίου, το πόρισμα του ανεξάρτητου πυραγού, τον οποίο είχε ορίσει για να εντοπίσει τις ευθύνες και τις παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας. Το πόρισμα έφτασε, αλλά μαζί έφτασε και ένα έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Δημητρίου, με παραγγελία της, ζήτησε να ενταχθεί στην ογκώδη δικογραφία και το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, μετά την εντολή που έδωσε προ ημερών, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, για διοικητικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και πειθαρχικές ευθύνες.

Συνεπώς, η κλήση των υπόπτων καθυστερεί, άγνωστο μέχρι πότε, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι στην ίδια έρευνα για τις πλημμύρες στην Μάνδρα, το πόρισμα των ελεγκτών χρειάστηκε περίπου 8 μήνες, πριν παραδοθεί στα χέρια των εισαγγελέων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ζαγοραίος, ο οποίος προΐστατο της έρευνας, αποχωρεί από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, καθώς έχει προαχθεί μεν, αλλά έληξε και η θητεία του, αφήνοντας πίσω του δύο εισαγγελείς για να συνεχίσουν την έρευνα.

Η εντολή πάντως για τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων φορέων δόθηκε από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στις 6 Σεπτεμβρίου. Η έρευνα θα γίνει από μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών, προκειμένου να διακριβώσει την τήρηση της νομιμότητας και των προβλεπομένων διαδικασιών σε διοικητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα του πραγματογνώμονα πάντως, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τα αίτια και το πώς έπρεπε τα αρμόδια όργανα να αντιδράσουν, δεν υπάρχουν «προσωποποιημένες» ευθύνες.

Τέλος, στο πλαίσιο της άλλης δικογραφίας που είχε ανοίξει με αφορμή τις καταγγελίες ότι έγινε προσπάθεια να «αλλάξουν» κρίσιμα στοιχεία την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη καλέσει για εξηγήσεις ως υπόπτους, στελέχη της Πυροσβεστικής.

ΝΔ: Αθέμιτη παρέμβαση, αδιανόητη εξέλιξη, ευθύνες στην Ξένη Δημητρίου

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η ΝΔ στην εξέλιξη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση.

«Η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη και η  Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «Η εντολή της κυρίας Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης».

Σύμφωνα με τη ΝΔ μάλιστα «είναι πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης».

Η Νέα Δημοκρατία «καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους» καταλήγοντας με έμφαση: «Πόσω μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από τη Μαρία Παπασπύρου, οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες».