585
|

Όταν δεν υπάρχουν λεφτά για Πολιτισμό

Avatar Μόδεστος Σιώτος 22 Ιουνίου 2011, 06:58

Όταν δεν υπάρχουν λεφτά για Πολιτισμό

Avatar Μόδεστος Σιώτος 22 Ιουνίου 2011, 06:58

Σε μία χώρα όπου η Υγεία και η Παιδεία δεν είναι αγαθό αλλά μία ακόμη ευκαιρία για περικοπές κρατικών εξόδων, ο Πολιτισμός δεν μπορεί παρά να είναι μία πολυτέλεια. Τουλάχιστον, για τις κρατικές αρχές που αφήνουν τον πολιτισμό να παρακμάζει ελλείψει χρημάτων.

Το  Emotion Pictures είναι ένα διεθνές φεστιβάλ ντοκυμαντέρ με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα που συνοδεύουν την ανθρώπινη αναπηρία. Έργα ανθρώπινα που προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο τις κοινωνικές και ψυχολογικές  προεκτάσεις όσων έχουν προβλήματα αναπηρίας, έργα που περιγράφουν μία σκληρή αλλά αληθινή πραγματικότητα που πολλές φορές για αρκετούς είναι ενοχλητική. 
Το Φεστιβάλ προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2007. Από τότε, μέχρι και το 2010, περισσότεροι από 20.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει τις 120 ταινίες που έχει προβάλλει συνολικά. Μάλιστα, οι άνθρωποι πίσω από το φεστιβάλ είχαν βγάλει το Emotion Pictures εκτός αθηναϊκών συνόρων  διοργανώνοντας με μία σειρά προβολών σε Δήμους, και Συλλόγους ολόκληρης της χώρας και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις ακριτικές περιοχές: Καστοριά, Καρδίτσα, Χανιά, Ζάκυνθος, το Κιλκίς, την Ιεράπετρα, την Καλαμάτα και Λάρισα, είναι μερικές από τις πόλεις. Εκτός αυτού, το Emotion Pictures συνεργάζεται με μία πλειάδα σχολείων, ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, αλλά επιπλέον έχει αναγνωριστεί και διακριθεί σε Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου όπως του Καϊρου, της Ρώμης και των Καννών.

Το Emotion Pictures δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ιούνιο. Ο λόγος απλός, «δεν υπάρχουν λεφτά» σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού. Για την κα Μαίρη Παπαλιού, όμως, σκηνοθέτη, παραγωγό και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, το βασικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων αλλά η «έλλειψη ενδιαφέροντος».
«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι γεγονός αναμφισβήτητο, δήλωσε η κα Παπαλιού στην ομιλία της  από το βήμα του φεστιβάλ Καννών οπου ανακοίνωσε στο κινηματογραφικό κόσμο την κατάργηση του φεστιβάλ, τονίζοντας, όμως, πως η κρίση « συχνά χρησιμοποιείται ως πρόσχημ αγια να καταργηθούν θεσμοί χρήσιμοι, θεσμοί υγιείς, θεσμοί που κοιτάζουν προς το μέλλον, την ίδια στιγμή που άλλοι χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα».
Επίσης, όπως μας είπε, θεωρεί ούτε λίγο, ούτε πολύ την εξαπάτησαν: ενώ είχε ήδη στήσει και οργανώσει το Φεστιβάλ για το 2011, της ανακοίνωσαν ξαφνικά ότι το Emotion Pictures δεν θα πραγματοποιηθεί διότι η Γενική Γραμματεία δεν μπορεί να διαθέσει το «αστρονομικό» ποσό των 100.000 ευρώ. Και σαν να μην έφταβνε αυτό ενώ ο Νομάρχης Αττικής, κος Σγουρός, αρχικά είχε δείξει ενδιαφέρον και πρόθεση να χρηματοδοτήσει το Φεστιβάλ, τελευταία στιγμή έκανε πίσω παρουσιάζοντας «γραφειοκρατικά κωλύματα», σύμφωνα πάντα με την κα Παπαλιού. 

Το Φεστιβάλ βρίσκεται στον αέρα. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί περισσότερες από 1000 υπογραφές συμπαράστασης ενώ ηθοποιοί και καλλιτέχνες όπως ο Ρίτσαρντ Γκηρ, ο Βιμ Βέντερς, ο Τζέιμς Άιβορυ, ο Ντάννυ Μπόυλ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος καθώς και  40 κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάρλοβυ Βάρυ, Λοκάρνο, Χονγκ Κονγκ, Σεράγεβο, Κάιρο, κ.ά.) έχουν δηλώσει την υποστήριξη τους για να μην καταργηθεί το Φεστιβάλ. Η ιστορία έχει γίνει αρκετά γνωστή στο χώρο του κινηματογράφου και όλο και περισσότεροι άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων ζητούν από την ελληνική Πολιτεία να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ. Αξίζει να σημειωθούν όσα δήλωσε ο, βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός, Ντάνιελ Ντέι Λούις, αναφορικά με το έργο των ανθρώπων της διοργάνωσης, το οποίο χαρακτήρισε«εξαιρετικά σημαντικό» και γι'αυτό το λόγο δηλώνει «ευγνώμων» αφού, οπως είπε, «δεν ζούμε χωριστά και δεν μας χωρίζει ένας γυάλινος τοίχος».

Θα είναι όλη αυτή η κινητικότητα αρκετή για την ευαισθητοποίηση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου; Πιθανότατα όχι, αφού ο οικονομικός παράγοντας είναι και ο αποφασιστικός. Είναι κρίμα, όμως. Γιατί όπως αναφέρει και ο Luc Boland, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Extra & Ordinary People, «το Emotion Pictures είναι ένα Φεστιβάλ πρωτοπόρο στο είδος του και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News