770
Χιόνια αναμένονται και στο κέντρο της Αθήνας (Φωτογραφία Αρχείου) | IntimeNews

Nέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πού και πότε θα χιονίσει

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2023, 15:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 4/2/2023 16:00
Χιόνια αναμένονται και στο κέντρο της Αθήνας (Φωτογραφία Αρχείου)
|IntimeNews

Nέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πού και πότε θα χιονίσει

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2023, 15:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 4/2/2023 16:00

Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς η κακοκαιρία «Barbara» είναι προ των πυλών με τα πρώτα χιόνια να αναμένονται από το βράδυ του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά). Στη συνέχεια, αυτές θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (05/02/2023):

  1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
  2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
  3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Τη Δευτέρα (06/02/2023), κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Την Τρίτη (07/02/2023), οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Από την Κυριακή, αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Από την Κυριακή, το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Μηνύματα από το 112

Μηνύματα από το 112 ήταν προγραμματισμένο σταλούν από το Σάββατο σε Εύβοια, Βόρειες Σποράδες, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική, όπως ανακοινώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Αρτοποιό, αυτές είναι οι περιοχές που αναμένεται να «χτυπηθούν» σε πρώτη φάση από τον χιονιά το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή.

Εξετάζεται, επίσης, η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

«Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός ακόμα και σε περίπτωση ύφεσης των φαινομένων. Η κακοκαιρία θα είναι έντονη και θα έχει διάρκεια. Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες», προειδοποίησε ο κ. Αρτοποιός.

Αναφερόμενος στα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σημείωσε ότι η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας με χιόνια από αργά το βράδυ του Σαββάτου. «Θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, κατά τόπου πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας που θα δημιουργήσουν ισχυρό παγετό, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ», σημείωσε

Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας και την Αττική Οδό

Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 18.00΄ ώρα το Σάββατο 04.02.2023 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Περαιτέρω, από την 18:00΄ ώρα το Σάββατο 04.02.2023 δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

-Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
-Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

-Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Ακόμη, από την 06.00΄ ώρα αύριο 05.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...