250
Στιγμιότυπο από την κατάσβεση της φωτιάς στο Μάτι | Στεφάνου Στέλιος / InTimeNews

Μάτι: Ο εισαγγελέας «καίει» Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., αυτοδιοίκηση

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 23:18
Στιγμιότυπο από την κατάσβεση της φωτιάς στο Μάτι
|Στεφάνου Στέλιος / InTimeNews

Μάτι: Ο εισαγγελέας «καίει» Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., αυτοδιοίκηση

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 23:18

Αποκαλυπτικά στοιχεία για σοβαρές αμέλειες και λάθος χειρισμούς στο Μάτι έχει εντοπίσει η έρευνα του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου, μέσα από καταθέσεις μαρτύρων, το ηλεκτρονικό αρχείο της Πυροσβεστικής και το πόρισμα του πραγματογνώμονα της εισαγγελίας, αξιωματικού της Πυροσβεστικής Δ. Λιότσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες για μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων από την Ανατολική Αττική, ακόμα και από τον Νέο Βουτζά, στο μέτωπο της Κινέττας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως υδροφόρες που εκτελούσαν περιπολία στο Νταού Πεντέλης και θα είχαν πιθανόν σβήσει άμεσα τη φωτιά είχαν μετακινηθεί στη Δυτική Αττική και στο μέτωπο της Κινέττας, έπειτα από εντολή.

Αποκαλυπτικά είναι, όμως, τα στοιχεία και για τη λάθος αντίδραση των επιχειρησιακά υπευθύνων της Πυροσβεστικής όσον αφορά την κινητοποίηση των εναέριων μέσων. Δύο αξιωματικοί από το ελικόπτερο συντονισμού προειδοποίησαν τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό και νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο, πως η φωτιά είναι επικίνδυνη, αλλά μόνο ένα ελικόπτερο πήρε εντολή να κατευθυνθεί στο Μάτι.

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πως δόθηκε εντολή και σε δεύτερο ελικόπτερο. Στη συνέχεια, όμως, η εντολή ανακλήθηκε και το πλήρωμα διατάχθηκε να πραγματοποιήσει ρίψεις νερού στα διυλιστήρια Κινέττας-Αγίων Θεοδώρων, αν και εκεί είχε χαρακτηριστεί ελεγχόμενη η φωτιά.

Η εισαγγελική έρευνα εντόπισε λάθη και παραλείψεις και σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), της ΕΛ.ΑΣ., της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και του Λιμενικού. Επιβεβαιώθηκε, ενδεικτικά, ότι ουδέποτε συστήθηκε και λειτούργησε η «Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας», ούτε όμως και το σύστημα διαχείρισης πυροπροστασίας και πυρόσβεσης που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και παραδόθηκε στην Περιφέρεια το 2010.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...