497
|

Και τώρα που πέρασες στο πανεπιστήμιο;

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 9 Σεπτεμβρίου 2015, 18:10

Και τώρα που πέρασες στο πανεπιστήμιο;

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 9 Σεπτεμβρίου 2015, 18:10

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις και χιλιάδες νέοι ξεκίνησαν να κάνουν όνειρα και σχέδια. Η ζωή τώρα ξεκινά… μετά το σχολείο εννοώ. Τουλάχιστον έτσι αισθανόμουν πάντα εγώ μιας και θεωρώ ότι μέχρι να τελειώσει το σχολείο η καθημερινότητα είναι φιξαρισμένη και προδιαγεγραμμένη. Μετά από αυτό και ανεξάρτητα από το τι δρόμο θα πάρεις, ξεκινάς να ζεις τα ωραία, τα δύσκολα και τα απρόοπτα της ζωής. Έχω γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν τις απόψεις μου για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και για διάφορα θέματα που με προβλημάτισαν στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια (Μια πατέντα για το Μετσόβιο, Πανελλήνιες τρέλες, Τέρμα το σχολείο, Ζούμε σε άλλο σύμπαν, Γονιέ σώσε το ελληνικό πανεπιστήμιο κ.ά.), αλλά τώρα στο μυαλό μου δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο θέμα ως αφορμή για κριτική αλλά ένα μήνυμα που έλαβα από κάποιον νέο που πέρασε σε ένα από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στο μήνυμα μού εξέφραζε εκτός από ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των προσπαθειών του και μια αγωνία για το τι θα αντιμετωπίσει σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής του. Προσωπικές συμβουλές σπάνια δίνω, ακόμα και αν γνωρίζω αυτόν που έχω απέναντί μου, διότι ξέρω καλά ότι η ζωή του καθενός είναι ιδιαίτερη, τα λόγια των άλλων εύκολα και πολύ συχνά άκυρα για άλλες περιπτώσεις και άλλους χρόνους. Όμως με αφορμή το μήνυμα που έλαβα σκέφτηκα να γράψω δυο λόγια όπως θα τα έλεγα ή θα τα έγραφα σε δικό μου άνθρωπο, σε έναν από τους γιους μου για παράδειγμα, όταν θα ερχόταν εκείνη η ώρα του νέου ξεκινήματος.

Θα έλεγα λοιπόν στον άνθρωπό μου, πάρε ό,τι μπορέσεις εκεί που θα πας. Θα βρεις αρκετούς αξιόλογους καθηγητές και ξέρω ότι υπάρχουν διότι έχω συνεργαστεί με κάποιους εξαιρετικούς. Μείνε μακριά από όσα δεν έχουν σχέση με την ουσία του πτυχίου σου, όπως οι κομματικές νεολαίες. Οι εισαγωγικές είναι το ξεκίνημα ενός πιθανού υπέροχου ισόβιου ταξιδιού και όχι το τέλος, οπότε μείνε κοντά σε ό,τι σε εμπνέει και μακριά από τα μικρά και μίζερα που κοροϊδεύουμε σε αυτή τη χώρα. Να θυμάσαι ότι πολλοί θα ήθελαν αλλά δεν θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη φοιτητική ζωή οπότε μην αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μην καθυστερήσεις πολύ να πάρεις το πτυχίο σου γιατί μπορεί η φοιτητική ζωή να είναι γλυκιά αλλά η ζωή είναι μικρή για να ξοδέψουμε μεγάλο μέρος της μόνο ως φοιτητές. Ψάξε όσο είσαι εκεί και ρώτα για προγράμματα ώστε να μπορέσεις να πας και στο εξωτερικό για ένα διάστημα, οι εμπειρίες σε μια άλλη χώρα θα σου αλλάξουν τη ζωή και το μυαλό. Όταν έρθει η ώρα επιλογών (για μαθήματα ή πτυχιακή), διάλεξε μόνο ό,τι σου αρέσει γιατί έτσι δεν θα σου φανεί κόπος. Ελπίζω να αγαπήσεις ένα θέμα και να το ακολουθήσεις γιατί μόνο αν αγαπάς το αντικείμενό σου μπορείς να διακριθείς σε αυτό. Κάνε το ταξίδι μέχρι το τέλος. Αν διαλέξεις τους κατάλληλους συνταξιδιώτες και οδηγούς θα μάθεις πολλά για σένα και τον κόσμο.

Καλές σπουδές σε όλους! Χαρείτε τη μοναδική ευκαιρία να ξοδέψετε χρόνια αφιερωμένα μόνο σε έρωτες, διάβασμα και ανακαλύψεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News