623
|

Η σκοτεινή πλευρά μας

Avatar Γιάννης Σιδέρης 25 Απριλίου 2013, 00:46

Η σκοτεινή πλευρά μας

Avatar Γιάννης Σιδέρης 25 Απριλίου 2013, 00:46

Κάτι σκοτεινό αναδύεται και απλώνει τα σαρκοβόρα πλοκάμια του στην ελληνική κοινωνία:

Σοκαριστικό προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στον απόηχο του συγκλονιστικά απάνθρωπου περιστατικού της Μανωλάδας. Ο αριθμός των περιστατικών είναι μάλλον ενδεικτικός, καθώς πολλές ακόμη περιπτώσεις μένουν άγνωστες, τυλιγμένες στο σκοτάδι του φόβου και στο αφιλόξενο πεδίο του έμψυχου δυναμικού των επιφορτισμένων αρχών.     

Ενδεικτική η σταχυολόγηση για την οικονομία του χώρου: Το Δίκτυο, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, κατέγραψε 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας: τα 151 αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες, ενώ σε 3 τα θύματα ήταν ευρωπαίοι πολίτες (1 Ρουμάνος, 1 Βούλγαρος και 1 Έλληνας).

Η γεωγραφική διασπορά είναι η αναμενόμενη: 107 περιστατικά έλαβαν χώρα στον Δήμο Αθηναίων, κυρίως σε περιοχές του κέντρου όπως ο Άγιος Παντελεήμονας. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σωματικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών, ενώ οι τύποι των εγκληματικών πράξεων είναι κυρίως βαριές σωματικές βλάβες (66 περιστατικά) και απλές σωματικές βλάβες (76 περιστατικά).

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τα θύματα αναφέρουν ως λόγο της επίθεσης το γεγονός ότι ήταν αλλοδαποί και ότι στοχοποιήθηκαν λόγω της αλλοδαπότητάς τους ή και κάποιου άλλου συναφούς χαρακτηριστικού όπως το χρώμα, η εθνοτική προέλευση ή η θρησκεία (η πλειοψηφία των αλλοδαπών θυμάτων ήταν μουσουλμανικής θρησκείας). Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 2 από τις 5 περιπτώσεις επίθεσης κατά γυναικών τα θύματα πιστεύουν ότι στοχοποιήθηκαν επειδή φορούσαν μαντίλα.

Στην πλειονότητα των περιστατικών ο λόγος επίθεσης έγινε αντιληπτός από τα θύματα, καθώς οι επιθέσεις ξεκίνησαν μετά από ερώτηση ή σχόλιο για την καταγωγή των θυμάτων. Οι δράστες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες. Καταγράφονται επίσης επιθέσεις από μεικτές εθνοτικά ομάδες!

Σε 91 περιπτώσεις, τα θύματα των επιθέσεων πιστεύουν ότι οι δράστες συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες: οι δράστες, σε αυτές τις περιπτώσεις, δρουν σε οργανωμένες ομάδες, που κυκλοφορούν με μηχανές ή πεζή, πολλές φορές με τη συνοδεία μεγαλόσωμων σκυλιών. Είναι ντυμένοι με μαύρα ρούχα και ενίοτε με στρατιωτικά παντελόνια, φορώντας κράνη ή έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναγνωριστεί μέλη της Χ.Α.

Σε πολλά περιστατικά τα θύματα αναφέρουν τη χρήση όπλων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, όπως ρόπαλα, σιδηρολοστοί, πτυσσόμενα γκλομπ, σπρέι, αλυσίδες, σιδηρογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, ενώ έχει καταγραφεί και η χρήση μεγαλόσωμων σκύλων!

Ειδική κατηγορία (σ.σ. αυτό το πλέον επικίνδυνο) αποτελούν τα 25 περιστατικά όπου συνδέεται η αστυνομική με τη ρατσιστική βία!
Αυτά ενδεικτικά καθώς κάποια τμήματα της κοινωνίας έχουν καταχωνιάσει μέσα τους τον ανθρωπισμό, την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα, την κατανόηση προς πενόμενους, δυστυχείς συνανθρώπους τους.

Εντάξει, ξέρω, έχω γράψει άλλωστε, ότι δεν είναι όλοι έτσι, δεν αναγκάστηκαν όλοι να έρθουν δήθεν από πολέμους, ότι δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα, ο αριθμός τους είναι υπερβολικός για μια μικρή χώρα κ.λπ., κ.λπ. Όμως, είναι άλλης τάξεως η πολιτική διαχείριση από το κράτος του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, που πλέον προσλαμβάνει οικουμενικές διαστάσεις -και στο οποίο η χώρα μας, λόγω γεωγραφικής θέσης, πολιτικής ανικανότητας και κρατικής διάλυσης, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα- και άλλο η απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε συνανθρώπους μας.

Το Δίκτυο έκανε προτάσεις τις οποίες θα δείτε στις εφημερίδες, ή Googlάροντας. Συμπληρωματικά  αναρωτιέται κάποιος, γιατί από τη νέα χρονιά δεν θα μπορούσε να γίνεται μάθημα αντιρατσισμού και ανεκτικότητας στα σχολεία. Γιατί δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το κράτος μια αντιρατσιστική καμπάνια – τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια σπαταλάει σε διαφημίσεις. Γιατί να μην οργανώσει η κυβέρνηση μια ειδική συζήτηση στη Βουλή και στη συνέχεια να θεσπίσει ένα σκληρό νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει περιστατικά δουλείας και ρατσιστικής συμπεριφοράς.
 
Και επειδή το όποιο νομοθετικό πλαίσιο -κ. Δένδια- τα όργανα της τάξης θα κληθούν να το εφαρμόσουν, αυτά να διαπαιδαγωγηθούν με άλλη κουλτούρα συμπεριφοράς απέναντι σε συνανθρώπους όποιου χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτισμικής και ατομικής έκφρασης.

Είναι θέμα ανθρωπισμού και πολιτισμού και είναι άσχετο με την αναγκαία πολιτική αποτροπής της περεταίρω αύξησης των μεταναστών στη χώρα. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News