590
|

Η προπαγάνδα φαίνεται την επόμενη μέρα

Η προπαγάνδα φαίνεται την επόμενη μέρα

Τι είναι αλήθεια και τι προπαγάνδα αποδεικνύεται πάντα την επομένη μέρα. Και η επομένη μέρα, αυτή που ζούμε, εκτός από επιτομή του σουρεαλισμού είναι και η απογύμνωση του παραλογισμού. Ο Πρωθυπουργός θριαμβολόγησε για το ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος-συλλογικού οργασμού Δημοκρατίας και πηγαίνει στις Βρυξέλλες με το ΝΑΙ στις αποσκευές του. Επομένως αυτός που έκανε την προπαγάνδα τη βδομάδα του Δημοψηφίσματος ήταν η κυβέρνηση και οι πρόθυμοι δημοσιογράφοι που χρησιμοποίησαν τις θέσεις της όχι ως είδηση αλλά σαν άποψη. Ας δούμε τα βασικά σημεία των κυβερνητικών θέσεων πριν την Κυριακή (τα οποία αποδείχτηκαν προπαγάνδα σήμερα). Το Δημοψήφισμα γίνεται για να απορριφθεί η πρόταση Γιούνκερ. Σήμερα ο Πρωθυπουργός και ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση την πρόταση Γιούνκερ. Το Δημοψήφισμα δεν είναι για το ευρώ ή τη δραχμή. Σήμερα ο κ. Τσίπρας (ελπίζω να) δίνει στις Βρυξέλλες τη μάχη να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Με το ΝΑΙ θα υπάρξει συμφωνία σε 48 ώρες (Τσίπρας). Αυτές έχουν περάσει ήδη. Την Τρίτη οι τράπεζες θα ανοίξουν (Παππάς). Σε βελτιωμένη (και εκβιαστική) εκδοχή, με το ΝΑΙ οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές, με το ΟΧΙ θα ανοίξουν την Τρίτη (Βαρουφάκης, Κατρούγκαλος).

Όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία που είχε αυτή η προπαγάνδα στο αποτέλεσμα του αδιανόητου Δημοψηφίσματος. Η απόλυτη καθησύχαση του κόσμου, ο οποίος θέλει σε ποσοστό 70% την παραμονή μας στη ζώνη του Ευρώ, ότι δεν κινδυνεύει η συμμετοχή μας σε αυτήν, η διαβεβαίωση από τα πιο επίσημα  χείλη ότι η συμφωνία είναι δεδομένη, μαζί με τη δέσμευση για ανοιχτές τράπεζες στην περίπτωση του ΟΧΙ θα με έκαναν και μένα να ψηφίσω ΟΧΙ. Ευτυχώς δεν άκουγα μόνο αυτούς του πολιτικούς και δημοσιογράφους αλλά και τους άλλους. Αυτούς που δικαιώνονται σήμερα. Αυτούς ακριβώς που, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ σκοπεύει να καλέσει σε απολογία γιατί «επιχείρησαν μαζική τρομοκράτηση των πολιτών», δηλαδή γιατί έκαναν τη δουλειά τους να ενημερώσουν το λαό για αυτό που θα ζούσαμε την επομένη μέρα, και έπεσαν μέσα.

Ως σκεπτικό έχει διαρρεύσει μία διατύπωση που είναι ανατριχιαστική: «Χρησιμοποιώντας ψευδείς ειδήσεις, παραπλανητικές ειδήσεις, αντιγραφή των εκβιαστικών θέσεων των ξένων δανειστών ενάντια στην κυβέρνηση και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος αρχικά και των θέσεων του μαύρου μπλοκ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι αμέσως μετά, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και κυρίως οι δημοσιογράφοι έγιναν στόχος των πολιτών».

Δηλαδή μας λένε με λίγα λόγια, σαν να επρόκειτο όχι για το συλλογικό μας όργανο αλλά για το Δ.Σ. της «Αυγής», ότι θα έπρεπε να παρουσιάζουμε μόνο τις θέσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι των άλλων κομμάτων, τα οποία στη δημοκρατική τους συνείδηση δεν αποτελούν δημοκρατικά εκλεγμένα κόμματα που στο δημοψήφισμα εξέφρασαν το 40% του λαού, αλλά μαύρο μπλοκ. Ότι θα έπρεπε να αποκρύψουμε τις θέσεις των δανειστών, στους οποίους σήμερα προσφεύγει ικέτης ο κ. Τσίπρας, και να αφήσουμε να υπάρχει μόνο η ψευδής  είδηση ότι ο Πρωθυπουργός έχει έτοιμη συμφωνία μαζί τους, τη στιγμή που όλοι οι εταίροι  λένε και σήμερα τα ίδια πράγματα για τα οποία μας προειδοποιούσαν και χτες, και μόνο ο Πρωθυπουργός αποδεικνύεται αδίστακτος ψεύτης. Τι πίνουν σε αυτό το όργανο;

Ο μόνος λόγος που δεν κατηγορώ το Πειθαρχικό γιατί δεν έκανε το ακριβώς αντίθετο, γιατί δηλαδή δεν κίνησε διαδικασίες εναντίον όλων εκείνων των δημοσιογράφων που διακίνησαν προεκλογικά την ωμή κυβερνητική προπαγάνδα, που αποδεικνύεται περίτρανα ως τέτοια σήμερα, είναι ότι είμαι εναντίον όλων των διώξεων κατά της ελευθεροτυπίας. Στο κάτω-κάτω, το να υποστηρίζεις ότι ο κ. Τσίπρας έχει έτοιμη συμφωνία από μόνο του δεν σε κάνει αμέσως προπαγανδιστή, μπορεί να είσαι και απλώς αφελής. Και η απέχθειά μου στη λογοκρισία είναι που με κάνει να μη ζητώ παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ εναντίον του δημοσιογράφου που χαρακτήρισε το 40% του λαού σκυλιά και γερμανοτσολιάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News