549
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Barbaros πλέει κοντά σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Εδώ, σε μια φωτογραφία αρχείου | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το Barbaros

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 18:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/10/2018, 20:50
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Barbaros πλέει κοντά σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Εδώ, σε μια φωτογραφία αρχείου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το Barbaros

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 18:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/10/2018, 20:50

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Aγκυρα μετά και τη δέσμευση με παράνομη NAVTEX το τεμάχιο 4 και μέρος του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ, μιλώντας για «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό Barbaros Hayrettin Pasa και την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγραψε το ΑΜΠΕ, έστησαν σκηνικό έντασης την Πέμπτη, τoνίζοντας ότι η ελληνική φρεγάτα προσπάθησε να παρεμποδίσει το τουρκικό ερευνητικό, ισχυριζόμενα ότι το «περιστατικό» έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Πάντως, από το ελληνικό Πεντάγωνο, τονίζεται ότι δεν υπήρξε επεισόδιο στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, με μία προκλητική ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην αντίστοιχη της Αθήνας, καλώντας τη να μην κορυφώσει την ένταση στην περιοχή.

«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι παντελώς ανυπόστατο, βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Η ανακοίνωση της Αθήνας για την τουρκική NAVTEX

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Άγκυρα για παραβίαση των προβλεπόμενων από το Διεθνές Δίκαιο διαδικασιών, έπειτα από την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex για τις έρευνες του Barbaros.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ είναι η πρώτη επί θητείας Τσίπρα και σε αυτήν σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική πλευρά προχωρά σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές αρχές σχετικά με την αναγγελία για τις έρευνες του Barbaros. Οπως επισημαίνει, μάλιστα, οι έρευνες αυτές θα γίνουν σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφέρει: «Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Barbaros πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση παράτυπης και προκλητικής Navtex στο τριπλό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, η Τουρκία προχώρησε στην παράνομη δέσμευση του τεμαχίου «4» της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης και μέρος του τεμαχίου «5» για έρευνες του Barbaros από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2019.

Για συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έκανε λόγο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή το σκηνικό έντασης γύρω από τις έρευνες του Barbaros για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο.

«Απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, Ελλάδα και Κύπρος θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά τους δικαιώματα», τόνισε αρχικά η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε:

«Αυτό αυτονόητα θα πράξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...