364
|

Europa Nostra 2013: Οι «εκλογές» πολιτισμού δεν έχουν ηττημένους

Europa Nostra 2013: Οι «εκλογές» πολιτισμού δεν έχουν ηττημένους

Το κτηριακό συγκρότημα στο Lignon της Γενεύης, το ναυτικό μουσείο Seaplane Harbour στην Εσθονία, και η αποκατάσταση του μπαρόκ ουγγρικού κάστρου Festetich είναι μερικά από τα 30 βραβευμένα ευρωπαϊκά πολιτιστικά μνημεία που συμμετέχουν στον μεγάλο διαδικτυακό διαγωνισμό κοινού Europa Nostra 2013 που ισχύει μέχρι τις 26 Μαΐου.

Η Europa Nostra είναι ουσιαστικά ένα κίνημα πολιτών που έχει σκοπό να διαφυλάξει την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Το πανευρωπαϊκό της δίκτυο αποτελείται από 250 οργανώσεις με 5 εκατομμύρια μέλη, 150 συνεργαζόμενες οργανώσεις (κρατικές υπηρεσίες, τοπικές αρχές ή οργανισμούς όπως επίσης και 1500 μέλη που υποστηρίζουν ενεργά την αποστολή της.

Στα Βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς λοιπόν θα παρελαύνουν 30 μνημεία από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά(χρονολογικά, αρχιτεκτονικά, λειτουργικά κτλ). Οι συμμετέχουσες χώρες είναι οι Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο Βέλγιο, Πολωνία, Ελβετία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία. Όπως γίνεται αντιληπτό κάποιες χώρες θα έχουν το a vantage να προκρίνουν περισσότερα του ενός μνημεία όπως η Ισπανία που «κατεβαίνει» με 6 ή το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία που συμμετέχουν με 4 και 3 μνημεία αντίστοιχα. Η Ελλάδα λοιπόν θα παλέψει για το βραβείο κοινού με έναν αδιαφιλονίκητο “παίχτη” τα αναστηλωμένα Προπύλαια.

Το έργο αποκατάστασης των Προπυλαίων της Ακρόπολης των Αθηνών είναι ανάμεσα σε αυτά που απέσπασαν το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Βραβείο Europa Nostra για την πολιτισμική κληρονομιά και φιλοδοξεί να του απονεμηθεί το βραβείο του κοινού με διαδικτυακή ψηφοφορία. Ο νικητής του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί σε ειδική τελετή στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου του 2013.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι η εξής: Μπαίνοντας στον σύνδεσμο της europanostra μπορείς να δεις όλα τα διαγωνιζόμενα μνημεία και να ψηφίσεις κλικάροντας δίπλα σε αυτό που πιστεύεις ότι σε συγκινεί περισσότερο. Φυσικά ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει έως και τρία μνημεία έχοντας όμως υπόψη ότι από κάθε χώρα μπορούμε να ψηφίσουμε ένα μόνο μνημείο. Η πρώτη επιλογή μας λαμβάνει 3 βαθμούς, η δεύτερη λαμβάνει 2, και η τρίτη 1 βαθμό! Στη συνέχεια επιβεβαιώνουμε την επιλογή/ες μας κλικάροντας το μήνυμα που θα μας αποσταλεί στο e-mail μας.

Προσοχή, λοιπόν, στις 26 Μαΐου θα κλείσουν οι e-κάλπες!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News