269
Οι καταγγελίες των συναρμόδιων υπουργείων για κυβερνοεπίθεση προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου | INTIMEnews

Εξετάσεις Λυκείων: Παρέμβαση Ντογιάκου για την καταγγελλόμενη κακόβουλη επίθεση στο δίκτυο του ΕΔΥΤΕ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 11:42
Οι καταγγελίες των συναρμόδιων υπουργείων για κυβερνοεπίθεση προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
|INTIMEnews

Εξετάσεις Λυκείων: Παρέμβαση Ντογιάκου για την καταγγελλόμενη κακόβουλη επίθεση στο δίκτυο του ΕΔΥΤΕ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 11:42

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε η κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις του Λυκείου, για δεύτερη συνεχή ημέρα, εξαιτίας κυβερνοεπίθεσης, όπως ανέφεραν από τη Δευτέρα με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την εις βάθος έρευνα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε άμεσες κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στόχος της κακόβουλης επίθεσης –μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας DdoS (Distributed Denial of Service attack)– την Τρίτη ήταν το σύνολο του δικτύου του  ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας)  με αποτέλεσμα να υπάρξουν και πάλι προβλήματα στη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Παιδείας, η κακόβουλη επίθεση έχει ήδη απομονωθεί, ωστόσο η πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων γίνεται με αρκετές καθυστερήσεις σε διάφορα σημεία της επικράτειας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αλέξανδρος Κόπτσης, έδωσε εντολή προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν οι μαθητές της Γ’ λυκείου τις εξετάσεις τους –παρά τις όποιες καθυστερήσεις (καθώς σήμερα ήταν προγραμματισμένο να δώσουν εξετάσεις οι μαθητές της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ που δεν ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα τις εξετάσεις τους, εξαιτίας της πρώτης κυβερνοεπίθεσης).

Παρά τα προβλήματα ακόμα και μετά την επαναφορά του συστήματος, οι εξετάσεις διενεργούνται πλέον στην πλειονότητα των σχολείων της χώρας, ενώ ήδη από τη Δευτέρα, οι εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν σε ποσοστό 90%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...