405
|

Είμαι μια πλούσια Πτολεμαϊδιώτισσα

Βελίκα Καραβάλτσιου Βελίκα Καραβάλτσιου 3 Οκτωβρίου 2014, 00:22

Είμαι μια πλούσια Πτολεμαϊδιώτισσα

Βελίκα Καραβάλτσιου Βελίκα Καραβάλτσιου 3 Οκτωβρίου 2014, 00:22

Τελικά στην Ελλάδα υπάρχουν πλούσιοι. Δεν ζουν όμως στα ακριβά προάστια των Αθηνών, αλλά στην Πτολεμαΐδα…

Δεν ξέρω πώς προέκυψε, αλλά αν αυτό είναι το αντίτιμο για να ζεις στην πιο δύσκολη επαρχία της Ελλάδας, τότε οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας σίγουρα το δικαιούνται.

Στην τάξη μας δεν είχαμε φτωχά παιδάκια. Δεν είχαμε παιδιά με άνεργους γονείς. Το μεροκάματο ήταν πάντα δεδομένο. Ήταν δεδομένο γιατί υπήρχε πάντα η ΔΕΗ.

Όταν όμως οι συνομήλικοί μας πίστευαν πως οι γονείς τους είναι αθάνατοι και θα είναι για πάντα δίπλα τους, στη δικιά μας τάξη υπήρχαν πάντοτε παιδάκια που είχαν χάσει τον μπαμπά ή την μαμά τους από τον καρκίνο.

Να μεγαλώνεις στην Πτολεμαΐδα σημαίνει να ξυπνάς το πρωί και να ανοίγεις το ραδιόφωνο για να ακούσεις αν τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά ή αν θα παραμείνουν κλειστά λόγω χιονιού. (Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να σου ανακοινώνει ο ραδιοφωνικός παραγωγός ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά κι εσύ να επιστρέφεις στο κρεβάτι σου, κάτω από το ζεστό σου πάπλωμα)

Σημαίνει να φοράς χοντρό καλσόν κάτω από το παντελόνι και διπλό φανελάκι για να μην κρυώσεις

Σημαίνει να κάνεις ησυχία γιατί ο μπαμπάς κοιμάται επειδή δουλεύει βάρδια

Σημαίνει να επιστρέφει το πρωί από το εργοστάσιο με ένα μισόλιτρο γαλατάκι σε χάρτινη συσκευασία

Σημαίνει να πηγαίνεις παντού με το ποδήλατο

Σημαίνει να διαβάζεις τα μαθήματά σου έχοντας κίνητρο να φύγεις από την πόλη σου

Στην ερώτηση «Πώς ζείτε με τα φουγάρα;», δεν έχεις απάντηση! Απλά γιατί δεν ξέρεις να ζεις χωρίς τα φουγάρα. Γιατί μεγάλωσες βλέποντας ένα χοντρό γκρι φουγάρο και ένα κοκκινόασπρο, ψηλό κι αδύνατο φουγάρο.

Στην ερώτηση «Πώς ζείτε χωρίς θάλασσα; Και που κάνετε μπάνιο;», αν η μπανιέρα δεν είναι αρκετή ως απάντηση, τότε η πλησιέστερη παραλία είναι στη Χαλκιδική ή στην Κατερίνη. Που σημαίνει τουλάχιστον 2,5 ώρες.

Σημαίνει να πηγαίνεις τα Σαββατοκύριακα στους καταρράχτες της Έδεσσας, στον ζωολογικό κήπο της Φλώρινας για να ταΐσεις μέλι τις αρκούδες, στη λίμνη της Καστοριάς για να ταΐσεις ψωμί τις πάπιες

Να καταλαβαίνεις τι σημαίνει να πηγαίνεις Θεσσαλονίκη από Καστανιά

Να ζεις με το άγχος αν τον χειμώνα θα ανοίξει το ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ (ο μοναδικός κινηματογράφος της πόλης)

Να υπερασπίζεσαι την πόλη σου λέγοντας «Ναι, αλλά εμείς σας δίνουμε ρεύμα!»

Να σε ρωτούν  «Πού πέφτει η Πτολεμαΐδα;» και να απαντάς στο Νομό Κοζάνης βλέποντας πάντα την ίδια απορία στα μάτια τους

Σημαίνει να μην έχεις να καμαρώσεις για κανέναν ποιητή, συγγραφέα, ηθοποιό (πλην, ίσως, του Ιεροκλή), τραγουδιστή ή έστω ποδοσφαιριστή που γεννήθηκε, μεγάλωσε, εμπνεύστηκε ή μεγαλούργησε στην Πτολεμαΐδα αλλά να συνεχίζεις να πιστεύεις ότι σε έχει κάνει πλούσιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News