320
|

Εγώ δεν θα αυτοκτονήσω

Avatar Σοφία Τσιλιγιάννη 25 Οκτωβρίου 2012, 06:01

Εγώ δεν θα αυτοκτονήσω

Avatar Σοφία Τσιλιγιάννη 25 Οκτωβρίου 2012, 06:01

Φαρμακοποιός γύρω στα 60, φιλήσυχος πολίτης συντηρητικού προαστίου.

Σάββατο μεσημέρι, στην εφημερία του, τα έβαλε με όλους και με όλα.

Μπήκα να αγοράσω μια αντιβίωση και βρέθηκα να παλεύω να τον κατευνάσω χωρίς επί της ουσίας να μπορώ να επιχειρηματολογήσω. Όχι πως θα με άκουγε – είχε πολλά μαζεμένα, πολύ θυμό, πολλή απελπισία, δική του αλλά και άλλων, να τον φορτώνει. Παρένθεση, για την απελπισία των άλλων: Μπήκε στο φαρμακείο τριανταπεντάρης που ζητούσε πανάκριβο φάρμακο για την καρκινοπαθή σύζυγό του. Ο φαρμακοποιός το έδωσε με προσωπικό του κόστος, διότι ως γνωστόν τα ταμεία δεν τον πληρώνουν. Του είπε όμως «είναι η τελευταία φορά που σου δίνω, θα κλείσω, δεν βγαίνω πια».

Είπε για τη λίστα Λαγκάρντ, «προστατεύουν τους πλούσιους και γδέρνουν τους φτωχούς», είπε για τις φαρμακευτικές, «όταν δεν είχαμε κρίση μας έδιναν πίστωση, τώρα που ο κόσμος πεθαίνει χωρίς φάρμακα θέλουν να τους εξοφλούμε πρώτα για να μας δώσουν τα φάρμακα», είπε για την τρόικα που ζητάει κατασχέσεις πρώτης κατοικίας για χρέη 3.000 ευρώ, είπε πολλά.

Άλλα όμως ήταν τα λόγια του που δεν μπορώ να ξεχάσω: «Εγώ δεν θα τους κάνω τη χάρη! Δεν θα αυτοκτονήσω! Πρώτα θα φάω πέντε-έξι και μετά ας με καθαρίσουν!» Οι πέντε-έξι, όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι πολιτικοί, δημοσιογράφοι «του συστήματος», μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το κράτος λέει ότι 500.000 νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Η χθεσινή δημοσκόπηση της MARC λέει ότι 700.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Ο εν λόγω φαρμακοποιός δεν ανήκει ακόμη αυτούς που δεν έχουν κανένα εισόδημα, απλώς βλέπει ότι πάει προς τα εκεί με μαθηματική ακρίβεια.

Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, αλλά όχι στην ίδια θερμοκρασία – κάποιοι είναι πιο κοντά στον πάτο, καίγονται περισσότερο. Το θέμα είναι ότι όταν το καζάνι σκάσει, θα τους πάρει όλους η μπάλα.

Και η ευθύνη και η αποστολή των κυβερνώντων είναι να φροντίσουν εγκαίρως, πέρα από τη λογιστική λύση του μεγάλου οικονομικού προβλήματος της χώρας, να βρουν μια λύση και για το μεγάλο οικονομικό-κοινωνικό πρόβλημα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News