266
|

Εδώ Ιωάννινα: Ήλιος με ξύλο και άποψη

Εδώ Ιωάννινα: Ήλιος με ξύλο και άποψη

Περπατώντας στα Γιάννενα, η οσμή από ξύλα που καίγονται σε τζάκια και σόμπες είναι έντονη και αναμειγνύεται αρμονικά με το κρύο και τη βροχή που συνοδεύει την πόλη. Και τα προηγούμενα χρόνια μύριζε έντονα καμένο ξύλο, αλλά ομολογώ ότι πλέον γίνεται ιδιαιτέρα αισθητό. Ο γνωστός μουντός καιρός της πόλης κάνει πλέον την εμφάνισή του και στα κοινωνικά δίκτυα με τον ήλιο να χαρακτηρίζεται χιουμοριστικά ως σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο και ως κάτι στρογγυλό και κίτρινο που εμφανίστηκε στον ηπειρώτικο ουρανό.

Και τα ωραία της πόλης: αυτό που ανακαλύπτει έκπληκτος ο επισκέπτης περιπατητής είναι ότι την τελευταία τριετία ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια πολλά ωραία μπαράκια και στέκια σε διάφορα σημεία των Ιωαννίνων. Ο αστικός ιστός επαναπροσδιορίζεται και ο χάρτης της απογευματινής – νυχτερινής διασκέδασης απλώνεται σε διάφορα σημεία και γειτονιές, που ίσως είχα να επισκεφτώ από τότε που έκανα βόλτες μικρή με το ποδήλατο. Τώρα που ανέφερα το ποδήλατο, στα Γιάννενα λειτουργεί πλέον έντονα το πνεύμα της ομαδικότητας! Υπάρχει μια τάση εξωστρέφειας και άτομα διαφόρων ηλικιών αυτοοργανώνονται για βόλτες με ποδήλατο, εκδρομές με τον ορειβατικό σύλλογο και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Η συμπλήρωση εκατό χρόνων απελευθέρωσης από την οθωμανική κυριαρχία βρίσκει την πόλη σε μια κινητικότητα με ετερόκλητες εκδηλώσεις, μερικές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και άλλες απλά να συμπίπτουν χρονικά με τον εορτασμό. Ενδεικτικά ξεχωρίζω, μεταξύ άλλων, το συνέδριο με θέμα περί της Ιστορίας και Λογιοσύνης της Ηπείρου από τον 15ο αιώνα, με ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις. Η πόλη των ευεργετών -όπως οι αδελφοί Ζωσιμάδες, ο Γ. Σταύρου, ο Ζ. Καπλάνης- των γραμμάτων και των τεχνών,έχει άποψη, αντικρουόμενες ιδεολογίες, χιλιάδες φοιτητές και ένα πανεπιστημιακό συγκρότημα που κλυδωνίζεται από την τρέχουσα κατάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News