335
|

Atenistas: ένα κίνημα από τα κάτω

Avatar Μόδεστος Σιώτος 9 Δεκεμβρίου 2010, 07:11

Atenistas: ένα κίνημα από τα κάτω

Avatar Μόδεστος Σιώτος 9 Δεκεμβρίου 2010, 07:11

 

Τους τελευταίους δύο μήνες σπαταλήθηκαν χιλιάδες ευρώ, έγιναν δεκάδες τηλεοπτικές εμφανίσεις και καταναλώθηκαν τόνοι χαρτιού: η Αθήνα είχε δημοτικές εκλογές.

Την ίδια περίοδο,  χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ για διαφήμιση, κάποιοι ανέλαβαν να μεταμορφώσουν την Αθήνα. Και αυτοί δεν ήταν πολιτικοί, ούτε πρώην συνήγοροι του πολίτη. Ήταν απλοί πολίτες. Εγώ, εσύ, ο φίλος μου, οι γονείς μου, οι πάντες.

Ο λόγος, φυσικά, για τους Atenistas.

Οι Atenistas ήταν ιδέα του δημοσιογράφου Δημήτρη Ρηγόπουλου και του γραφίστα Τάσου Χαλκιόπουλου.  « Η ιδέα ρίχτηκε στο τραπέζι το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο αποφασίσαμε να δράσουμε», λέει ο Τάσος , «διαφήμιση δε κάναμε, μόνο μέσω μπλογκ και λίγο LiFo».

Η πρώτη δράση έγινε σε ένα μικρό δρομάκι κάτω από τον Άρειο Πάγο στις 10 Σεπτέμβρη και ο κόσμος που μαζεύτηκε ήταν λίγος. Από τότε έχουν γίνει 11 δράσεις, μία κάθε εβδομάδα. « Το μπαμ έγινε όταν αποφασίσαμε να κάνουμε μεγάλες μαζώξεις  και να εκμεταλλευθούμε τα social networks. Ο κόσμος έμαθε τι κάνουμε, εκτίμησε τις προθέσεις μας και αποφάσισε να δράσει μαζί μας. Στη πλατεία Κοτζιά μαζευτήκαμε γύρω στα 1500 άτομα».

Βασικός τους στόχος είναι αυτό που κανένας δήμαρχος της Αθήνας δεν έχει καταφέρει να κάνει: ο καθαρισμός της Αθήνας. Από εγκαταλελειμμένα κτήρια και οικόπεδα μέχρι βρόμικες πλατείες , δρόμους ακόμα και παραλίες. Εκεί πάνε οι Atenistas και όλο και περισσότερος κόσμος τους ακολουθεί.

«Είναι απίστευτο. Όταν μαζευτήκαμε στη πλατεία Ομονοίας, οι περαστικοί μας κοίταζαν και σιγά σιγά μας πλησίασαν και ξεκίνησαν να καθαρίζουν και αυτοί», αναφέρει ο Τάσος και προσθέτει ότι «το πιο συγκινητικό περιστατικό ήταν όταν μετανάστες, άνθρωποι εξαθλιωμένοι, μας αποδέχτηκαν και μας προσέφεραν νερό, χυμούς, εργαλεία. Είναι και αυτοί κομμάτι της πόλης και μας βοήθησαν γιατί ίσως ήμασταν οι πρώτοι που τους δώσαμε λίγη σημασία».

Ο Τάσος δε φοβάται ότι οι Atenistas είναι μία φούσκα και δεν τον ενδιαφέρει ακόμα και να είναι. Όπως λέει αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει τις δράσεις γιατί πάνω απ’ όλα περνάει καλά. Καλεί όποιον θέλει να έρθει και να βοηθήσει, γιατί οι Atenistas δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ομάδα δράσης πολιτών. Εμείς οι ίδιοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News