366
|

Ανάπτυξη, περιβαλλοντική ηθική και προστασία των ζώων

Avatar Αννα Λυδάκη 5 Οκτωβρίου 2015, 10:32

Ανάπτυξη, περιβαλλοντική ηθική και προστασία των ζώων

Avatar Αννα Λυδάκη 5 Οκτωβρίου 2015, 10:32

«Ζώα άγρια που ο ‘πολιτισμός’ τα διώχνει από τους χώρους τους, ζώα κατοικίδια που μας υπηρετούν ως σύντροφοι, ζώα παραγωγικά που εκτρέφονται σε άθλιες συνθήκες για τροφή και ένδυση, ζώα που βασανίζονται στα εργαστήρια και ταλαιπωρούνται στο τσίρκο, ζώα που κακοποιούνται και σκοτώνονται άνευ λόγου, ζώα έγκλειστα σε μπαλκόνια και ταράτσες, ζώα εγκαταλελειμμένα, ζώα και φυτά που καίγονται μέσα σε φλόγες που ανάβουν ανενδοίαστοι, κήτη που το αίμα τους βάφει κόκκινες τις θάλασσες, πουλιά που σφαίρες σταματούν απότομα το πέταγμά τους είναι όλα όντα που συνυπάρχουν με το ανθρώπινο είδος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν κυρίαρχο του κόσμου».

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις, που είχα γράψει και παλαιότερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, 4 Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης που πίστευε ότι όλα τα όντα είναι αδέλφια του ανθρώπου.

Όμως μια μέρα γιορτής δεν αρκεί. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να δούμε ότι πρόοδος δεν υπάρχει χωρίς τον σεβασμό στη φύση και στα ζώα. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι τα ζώα δεν είναι κατώτερα όντα. Αισθάνονται, πονούν, αγαπούν, αντιλαμβάνονται, κρίνουν, θυμούνται, έχουν συνείδηση, έχουν ικανότητες που δεν έχουμε, έχουν δικαιώματα.

Γι’ αυτό και στο Πάντειο διοργανώνεται σχετική επιστημονική εκδήλωση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚΕΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) διοργάνωσαν τη συνάντηση αυτή με ομιλητές τον Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρη Τσάλτα, την Πρόεδρο της ΠΦΠΟ Νατάσα Μπομπολάκη και τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιο. Παράλληλα θα προβληθούν αποσπάσματα από σχετικές ταινίες, η Χορωδία του Παντείου θα τραγουδήσει ινδιάνικα και αφρικανικά τραγούδια, ενώ θα υπάρχει και έκθεση βιβλίου με θέμα τη φύση, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τα ζώα.

Οι κοινωνικές επιστήμες που ήταν μέχρι πρότινος ανθρωποκεντρικές και αγνοούσαν τον περιβάλλοντα κόσμο σήμερα «ανοίγονται» και στον μη ανθρώπινο κόσμο, πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπων, ζώων και φυσικού κόσμου.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ, του Παντείου Πανεπιστημίου (Νέο Κτίριο), Λεωφόρος Συγγρού 136.
την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18.00

*Η Άννα Λυδάκη είναι καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου.

Προηγούμενα άρθρα της Άννας Λυδάκη 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News