313
Το βρετανικό κοινοβούλιο σε συνεδρίαση. Ορθια με τα μπλε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι | UK Parliament/Mark Duffy/Handout via REUTERS

«Ελληνική Βουλή» θύμισε η Βουλή των Κοινοτήτων – και τρεις Τόρις στην Ομάδα των Ανεξάρτητων

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2019, 13:58
Το βρετανικό κοινοβούλιο σε συνεδρίαση. Ορθια με τα μπλε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι
|UK Parliament/Mark Duffy/Handout via REUTERS

«Ελληνική Βουλή» θύμισε η Βουλή των Κοινοτήτων – και τρεις Τόρις στην Ομάδα των Ανεξάρτητων

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2019, 13:58

Φυγόκεντρες τάσεις αρχίζει να εμφανίζει η πολιτική σκηνή στη Βρετανία όσο πλησιάζει η 29η Μαρτίου και η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ χωρίς να υπάρχει εικόνα για το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Μετά τους επτά βουλευτές των Εργατικών που αποχώρησαν τη Δευτέρα για να σχηματίσουν την Ομάδα των Ανεξάρτητων, ακολούθησε την Τρίτη και όγδοη συνάδελφός τους από το ίδιο κόμμα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης τρεις βουλευτίνες των Συντηρητικών δήλωσαν ότι αποχωρούν και εντάσσονται στους νεότευκτους Ανεξάρτητους.

Η Αννα Σούμπρι, που ήταν και υπουργός στην κυβέρνηση Κάμερον, η Σάρα Γουόλαστον και η Χάιντι Αλεν στην επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι καταγγέλλουν ότι το κόμμα κινείται προς τα δεξιά. Προσθέτουν ότι υιοθετούν οι Τόρις τις ακραίες πολιτικές του UKIP (του κόμματος που ίδρυσε ο Νάιτζελ Φάρατζ) και της ομάδας ERG των σκληρών Brexiter.

«Το Brexit επανακαθόρισε το Συντηρητικό Κόμμα, αναιρώντας όλες τις προσπάθειες να εκσυγχρονιστεί. Είναι απόλυτη η αποτυχία να σταθεί έναντι στο ERG που λειτουργεί σαν κόμμα μέσα στο κόμμα, με τον αρχηγό του και την πολιτική του», σημειώνουν στην επιστολή τους προς την Τερέζα Μέι.

Καταγγέλλουν ακόμη σαν καταστροφικό τον χειρισμό του Brexit από την κυβέρνηση, χωρίς να γίνει προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση: «Αποξενώθηκε το 48%» που ψήφισε «Ναι» στην παραμονή, γράφουν.

Επισημαίνουν πάντως ότι κατά περίσταση θα στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα σε μέτρα για την οικονομία και την ασφάλεια.

Από αριστερά, η Αννα Σούμπρι, η Σάρα Γουόλαστον και η Χάιντι Αλεν (theguardian.com)

Από μια άποψη η λογική των τριών γυναικών των Τόρις έχει κοινά  σημεία με το σκεπτικό των οκτώ Εργατικών, που αισθάνονται ότι το κόμμα διακατέχεται από αντισημιτισμό, καταγγέλλοντας μια στροφή μακριά από τις πολιτικές ρίζες του κόμματος.

Αλλά την ίδια στιγμή, μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για την Τερέζα Μέι, η οποία βλέπει τους αριθμούς των  βουλευτών που θα μπορούσαν να τη στηρίξουν να μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...