344
Το πλοίο-γεωτρύπανο «Φατίχ», το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης |

Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για κυρώσεις στην Τουρκία – Με απλή προειδοποίηση «απαντά» η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 10:09
Το πλοίο-γεωτρύπανο «Φατίχ», το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης
|

Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για κυρώσεις στην Τουρκία – Με απλή προειδοποίηση «απαντά» η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 10:09

Πιέσεις στην Ευρώπη σε ανώτατο επίπεδο προτίθενται να ασκήσουν η Κύπρος και η Ελλάδα μετά τις δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας ότι έχει αρχίσει γεωτρήσεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, σε σημείο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι οι δύο χώρες θα θέσουν το ζήτημα στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε (ακόμη παραμένει ασαφές τι ακριβώς συνέβη) τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Παράλληλα, η Κύπρος και η Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, κατά τις πηγές του Reuters.

Η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Πάντως αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Αγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών, δεν φαίνεται πιθανόν ότι οι υπουργοί θα δώσουν ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών γιατί το Βερολίνο δεν έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο ώστε να ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας απόφασης.

Το πιο πρόσφατο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών, που περιήλθε σε γνώση του Reuters αλλά ακόμη τελεί υπό συζήτηση, αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο, αφού εξεταστεί το ζήτημα στην Μπούντεσταγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...