631
To σημείο όπου κατέπεσε -και βυθίστηκε- το ελικόπτερο. Στον κύκλο διακρίνονται οι έλικες του Augusta 109 | argolikeseidhseis.gr

Ελικόπτερο έπεσε στον Πόρο – τρεις οι νεκροί – μπλακάουτ στο νησί [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 15:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/08/2019, 18:25
To σημείο όπου κατέπεσε -και βυθίστηκε- το ελικόπτερο. Στον κύκλο διακρίνονται οι έλικες του Augusta 109
|argolikeseidhseis.gr

Ελικόπτερο έπεσε στον Πόρο – τρεις οι νεκροί – μπλακάουτ στο νησί [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 15:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/08/2019, 18:25

Ιδιωτικό ελικόπτερο τύπου Augusta 109 με τρεις επιβαίνοντες, κατέπεσε το απόγευμα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πόρου και Γαλατά, νότια του λιμανιού του νησιού. Το κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, που έσπευσε στο σημείο, ανέσυρε ύστερα από δυόμισι ώρες τις σορούς τριών ανδρών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν την πτώση του ελικοπτέρου είχε προηγηθεί πρόσκρουσή του σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Δημητριάδης, είπε στον ΣΚΑΪ τα καλώδια ήταν εναέρια και συνέδεαν τον Πόρο πάνω από τη θάλασσα με την Πελοπόννησο. Εξαιτίας της πρόσκρουσης προκλήθηκε γενικευμένο μπλακάουτ στον Πόρο. Ο αντιδήμαρχος Πόρου, Γιώργος Κουτουζής, εξήγησε ότι τα καλώδια υψώνονταν 50-60 μ. πάνω από το νερό και προφανώς από λάθος υπολογισμό ο χειριστής οδήγησε το ελικόπτερο προς αυτά.

Το σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο. Στο βάθος ο Πόρος (argolikeseidhseis.gr)

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 15:40 από τον Γαλατά με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στο σχέδιο πτήσης αναφερόταν μόνο ο έλληνες πιλότος, ωστόσο αποδείχτηκε πως στο ελικόπτερο επέβαιναν τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικράτησε μετά την πτώση του ελικοπτέρου, ήταν ότι οδηγός ταξί, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αρχικά είπε ότι μετέφερε τη γυναίκα και το παιδί στο σημείο της απογείωσης. Ωστόσο από κλιμάκιο του Λιμενικού αναφέρθηκε λίγο μετά τις 17:40 ότι ανασύρθηκαν οι σοροί δύο ανδρών και ότι συνεχίζονταν οι έρευνες για τυχόν άλλους επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γαλατά Κώστα Καραγιάννη που μίλησε λίγο αργότερα στο One TV ήταν τρεις οι επιβαίνοντες. Είπε πως δεν υπάρχουν επιζώντες. Λίγο μετά τις 18.00 η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκε η σορός και του έλληνα χειριστή του μοιραίου Augusta 109. Oι έρευνες διακόπηκαν ως προς το σκέλος της διάσωσης. Συνεχίστηκαν ώστε να υπάρξει πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι δύο Ρώσοι κατέβηκαν από σκάφος και πήγαν στο ελικοδρόμιο Γαλατά για να μεταβούν στο «Ελ. Βενιζέλος». Σύμφωνα με κατοίκους, ο πιλότος έκανε συχνά δρομολόγια πάνω από την περιοχή. Το ελικόπτερο ανήκε σε επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος το είχε υπενοικιάσει σε εταιρεία αερομεταφορών.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, λίγο πριν την πτώση του στη θάλασσα έκανε μία περιστροφή και ακολούθησε έκρηξη.

Το ελικόπτερο κατέπεσε στη θάλασσα και βυθίστηκε σε βάθος πέντε μέτρων.

Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ απογειώθηκε και Σούπερ Πούμα προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες για τυχόν επιζώντες.

Στο σημείο έσπευσαν έξι πλωτά του Λιμενικού, κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και ιδιωτικά μέσα.

Η ανακοίνωση για το μπλακάουτ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπέβαλε αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον στρατό, προκειμένου να αποσταλούν άμεσα στον Πόρο γεννήτριες. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεσμεύθηκε να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αποκατασταθεί η βλάβη.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση: «Ο ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή το δυστύχημα που συνέβη σήμερα στην περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και στον Γαλατά, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό πως τα συνεργεία της Εταιρίας έσπευσαν άμεσα στο σημείο, προκειμένου να επιθεωρήσουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στην εναέρια γραμμή που τροφοδοτεί το νησί του Πόρου από τον Γαλατά. Οι εργασίες των συνεργείων συνεχίζονται πυρετωδώς, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές όσο το δυνατόν ταχύτερα. Ταυτόχρονα γίνονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για την άμεση μεταφορά Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθεί το νησί σε περίπτωση που η αποκατάσταση της βλάβης αποδειχθεί χρονοβόρα».

Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν να πέσει το ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου, περιέγραψε ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Στρατηγός, μιλώντας στο OPEN TV.

 

«Έγινε μία έκρηξη, τώρα είναι των καλωδίων, είναι του ελικοπτέρου, δεν ξέρουμε. Δεν το είδαμε αυτό, ακούσαμε. Το ελικόπτερο είναι μέσα στη θάλασσα, άνθρωπος δεν έχει βγει ζωντανός. Τώρα, πόσοι ήταν, τι ήταν, ο Θεός κι η ψυχή τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...