376
Η Ρένα Δούρου | Nikos Libertas / SOOC

Ελεγκτικό Συνέδριο: Η Περιφέρεια Αττικής «πρωταθλήτρια» στα χρέη

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2018, 19:00
Η Ρένα Δούρου
|Nikos Libertas / SOOC

Ελεγκτικό Συνέδριο: Η Περιφέρεια Αττικής «πρωταθλήτρια» στα χρέη

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2018, 19:00

Εκτοξεύτηκαν τα χρέη προς τρίτους από τους ΟΤΑ με την Περιφέρεια Αττικής να αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια», με υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οπως προκύπτει από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διαβιβάστηκε στην Βουλή και παρουσιάζει επίσης την σταθερή ανοδική τάση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει αύξηση χρεών κατά 113,11%.

Στον πίνακα με την πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει αύξηση των χρεών της κατά 113,11% την στιγμή μάλιστα που τα ευρήματα για τους άλλους Δήμους που ελέγχθηκαν παρουσιάζουν μείωση ληξιπρόθεσμων.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής τα χρέη εκτινάχθηκαν σε 7.444.177,39 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 από 3.493.049,06 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές: «Η σημαντική αύξηση που παρουσίασαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Περιφέρειας Αττικής οφειλόταν στα προβλήματα οργάνωσης εσωτερικών διαδικασιών, εκπαίδευσης του προσωπικού και στελέχωσης της ΓΔΟΥ ως απόρροια της κατάργησης των ΥΔΕ».

Διαψεύδει η Περιφέρεια

«Καλή είναι η δημιουργία εντυπώσεων, υπάρχει όμως και η πραγματικότητα. Σύμφωνα με αυτή δεν υπάρχει καμία αύξηση χρεών της Περιφέρειας Αττικής. Δεν υπάρχουν χρέη» αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει πως:

«Πρώτον, ότι η Περιφέρεια Αττικής όχι μόνο δεν έχει χρέη αλλά, αντιθέτως, έχει Ταμειακά Διαθέσιμα ύψους 347 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεύτερον, ότι αυτό που αναφέρει η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά σε μια παροδική αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω, όπως αναφέρει η ίδια Έκθεση (καρτέλα 57), της αναδιοργάνωσης των Οικονομικών Υπηρεσιών στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται η Έκθεση, αφορούσε τον Σεπτέμβριο του 2017 και έχει αντιμετωπισθεί και επιλυθεί ήδη εντός του 2017. Συγκεκριμένα, στο τέλος της χρονιάς αυτής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ήδη μειωθεί στο μισό, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Σήμερα κινούνται κάτω από το 1% του συνόλου των πληρωμών της Περιφέρειας Αττικής (δηλαδή είναι μόλις 1.7 εκ. ευρώ).

Τρίτον, ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ήταν εκείνη που σχεδίασε, ωρίμασε και υλοποιεί ένα τεράστιο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Για του λόγου το αληθές, μπορεί ο καθένας να ανατρέξει στις δημοσιευμένες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ή στα 414 έργα συνολικού συμβατικού κόστους ύψους 383 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιεί σήμερα η Περιφέρεια Αττικής σε όλους τους Δήμους της Αττικής και αφορούν έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αστικών αναπλάσεων, κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών, οδικής ασφάλειας, κ.ά.»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...