729
Ο Νίκος Κοτζιάς: το περιοδικό τον χαρακτήρισε, κατά την αξιολογική κρίση του, «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» _και ταλαιπωρείται ακόμη... | CreativeProtagon

«Ελευθερώστε το Athens Review of Books»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2019, 13:41
Ο Νίκος Κοτζιάς: το περιοδικό τον χαρακτήρισε, κατά την αξιολογική κρίση του, «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» _και ταλαιπωρείται ακόμη...
|CreativeProtagon

«Ελευθερώστε το Athens Review of Books»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2019, 13:41

Πέρα από τη γνωστή επέτειο, στις 24 Ιουλίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την εφαρμογή του Κατασχετηρίου που δέσμευε τους λογαριασμούς της εκδότριας του περιοδικού και τα έσοδα του Athens Review of Books (ARB) από το πρακτορείο διανομής Τύπου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την φίμωση και το κλείσιμο της ARB και με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη στις διαβόητες «Δίκες της Αθήνας» (όπως λέει σε σχετική ανακοίνωσή του το περιοδικό) πέτυχε την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που αποφαίνονταν ότι ο (πρώην τώρα, εν ενεργεία τότε) υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν υπήρξε σταλινικός και ότι ο χαρακτηρισμός «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», σε επιστολή που φιλοξένησε το περιοδικό, προσέβαλε την τιμή και την υπόληψή του! Επί λέξει οι δικαστές αποφάνθηκαν:

«Κατά συνέπεια, ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται στον ενάγοντα “γκαουλάιτερ του σταλινισμού” είναι πρόσφορος να βλάψει την τιμή και την υπόληψή του, αφού τον περιγράφει ως άτομο με ακραίες και απολυταρχικές απόψεις και με εκτεταμένη προπαγανδιστική τακτική, (…) ούτε και από τα κείμενά του, που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι, προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς και η διαφήμισή του.»

Και όλα αυτά παρότι είχαν στα χέρια τους την δήλωση «αυτοεκτίμησης» του κ. Κοτζιά και τόσα άλλα τεκμήρια που κατέθεσε η ARB: «Ήμουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Έγραφα κατ’ εντολήν του κόμματός μου πράγματα, … τα οποία ήταν ανοησίες.» (Συνέντευξη Κοτζιά, Der Spiegel, 9.2.2015).

Η ανακοίνωση του ARB επισημαίνει ότι αφού η υπόθεση τελεσιδίκησε ο κ. Κοτζιάς εξέθεσε τους δικαστές ομολογώντας ότι «Μόνο στην Σταλινική Αριστερά, όπου θήτευσα και εγώ στα νιάτα μου, ήξερα ότι η αξιοπρέπεια και η τιμή δεν μετράνε …». (Κοτζιάς, Ηράκλειο 23.10.2018. Ακούστε τον εδώ). Και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, με όπλο αυτές τις δικαστικές αποφάσεις, ο… μη σταλινικός Κοτζιάς εξακολουθεί να κρατά αιχμάλωτο το περιοδικό».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί αναλυτικά ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν στην καταδίωξη της ARB, δηλώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Ένα περιοδικό όπως το Athens Review of Books, επίλεκτο μέλος της Δημοκρατίας των Γραμμάτων, η πολιτεία θα έπρεπε να το στηρίζει, όχι να το τρομοκρατεί και να το καταδιώκει με αναίσχυντη χρήση των μηχανισμών τού κράτους. … Η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία. Πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει.» (1 Νοεμβρίου 2018).

Και την 1 Μαρτίου 2019 ο νυν Πρωθυπουργός τουίταρε το λινκ της γνωστής έκκλησης των εκατοντάδων διεθνούς κύρους ξένων και ελλήνων ακαδημαϊκών και συγγραφέων (ανάμεσα στους οποίους και οι νομπελίστες Μάριο Βάργκας Λιόσα και Τζ. Μ. Κουτσύ) προς τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν δημοσιεύθηκε στο New York Review of Books, σχολιάζοντας:

«Yet another example of the executive branch breaching and abusing its power, interfering with justice and freedom of the press. Kudos to those calling them out!»

(«Ακόμη ένα παράδειγμα κατάχρησης της εκτελεστικής εξουσίας, με παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου! Εύγε σε όσους τους ξεμπροστιάζουν»).

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι νομικός για να καταλάβει ότι ο χαρακτηρισμός «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» είναι αξιολογική κρίση και παρανόμως οι δικαστές ζητούσαν αποδείξεις, όπως έχει επανειλημμένως αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του οποίου τις αποφάσεις οι συγκεκριμένοι δικαστές αγνοούν ή περιφρονούν. Παρ’ όλα αυτά, επειδή αυτή η αξιολογική κρίση στηριζόταν σε ευρύτατη γεγονοτική βάση, η ARB προσκόμισε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων ότι ο Νίκος Κοτζιάς ήταν φανατικός σταλινικός, τα οποία δεν θέλησαν να λάβουν υπόψη. Οι δικαστές, λόγου χάρη, είχαν στα χέρια τους το προπαγανδιστικό βιβλίο Der autonome Intellekt, συν-συγγραφέας του οποίου υπήρξε ο κ. Κοτζιάς υπό την καθοδήγηση του Επικεφαλής Προπαγάνδας του καθεστώτος Χόνεκερ (του αρχιπράκτορα «Ελαφοπόδαρου» της Στάζι), το οποίο γράφτηκε κατά παραγγελίαν, για χρήση και για λογαριασμό του καθεστώτος Χόνεκερ, και αποφάνθηκαν ότι δεν αποτελεί τεκμήριο ούτε καν πως ήταν θαυμαστής του καθεστώτος ο Κοτζιάς!

Είναι αδιανόητο να εξακολουθεί η αιχμαλωσία της ARB δύο χρόνια. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το περιοδικό:

«Μας υπέβαλαν σε ανείπωτα διανοητικά και ψυχικά βασανιστήρια. Λεηλάτησαν τις ζωές μας. Μας εμπόδισαν να δημιουργήσουμε ό,τι σημαντικό θα μπορούσαμε ως Athens Review of Books. Εξευτέλισαν το κράτος δικαίου. Η νέα ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης θεωρούμε δικαιολογημένο ότι οφείλει να μας εξηγήσει ποιο έγκλημα διαπράξαμε και μας καταδιώκουν με τέτοια βαρβαρότητα επί 4,5 χρόνια. (…)

«Η νέα ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης θεωρούμε δικαιολογημένο ότι οφείλει οίκοθεν να τερματίσει άμεσα την παρανοϊκή καταδίωξή μας, να άρει τις δεσμεύσεις που μας επιβλήθηκαν, και για την αυτοκάθαρση αυτού του πυλώνα της Δημοκρατίας να ασκήσει διώξεις σε επιστρατευθέντες δικαστές που ιδιοτελώς διέπραξαν όλες αυτές τις πρωτοφανείς παρανομίες»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...