355
Φιαλίδια του εμβολίου | Johnson & Johnson/Handout via REUTERS

Ελαβε έγκριση στις ΗΠΑ το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2021, 10:31
Φιαλίδια του εμβολίου
|Johnson & Johnson/Handout via REUTERS

Ελαβε έγκριση στις ΗΠΑ το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2021, 10:31

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) χορήγησε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Μετά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, το εμβόλιο της J&J είναι το τρίτο που αδειοδοτείται στις ΗΠΑ.

Πέρα από το ότι είναι μονοδοσικό, το εν λόγω εμβόλιο έχει επίσης το υλικοτεχνικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου, κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του.

«Μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση των δεδομένων, επιστήμονες και γιατροί του FDA διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο πληρεί τα κριτήρια του FDA για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για άδεια κατεπείγουσας χρήσης», δήλωσε στην ανακοίνωση του FDA ο Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αποτίμησης και Ερευνας της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αδειοδότησης, η φαρμακευτική εταιρεία ανέφερε πως ξεκινά από την Κυριακή ή τη Δευτέρα την αποστολή φορτίων με εμβόλια στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια δόσεις είναι έτοιμες να διανεμηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Johnson & Johnson έχει δεσμευτεί να στείλει 100 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Με παραγγελίες 600 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ήδη, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, επαρκές αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την αδειοδότηση του εμβολίου, αλλά προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην χαλαρώσουν την επαγρύπνησή τους, καθώς εξαπλώνονται νέες παραλλαγές του ιού.

«Αν και γιορτάζουμε την σημερινή είδηση, καλώ όλους τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να πλένουν τα χέρια σας, να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις και να συνεχίζουν να φορούν μάσκες. Οπως έχω πει πολλές φορές, τα πράγματα είναι ακόμα πιθανό να επιδεινωθούν ξανά καθώς εξαπλώνονται νέες παραλλαγές και η τρέχουσα βελτίωση μπορεί να αντιστραφεί», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να δώσει την γνωμοδότησή της για το εμβόλιο της Johnson & Johnson/Janssen κατά της Covid-19 στις 11 Μαρτίου. Θα είναι το τέταρτο κατά σειρά που παίρνει το «πράσινο φως» από τις εποπτικές Αρχές στην ΕΕ.

Στις κλινικές δοκιμές, το συγκεκριμένο εμβόλιο μείωσε την πιθανότητα για σοβαρή ή κρίσιμη λοίμωξη από Covid-19 κατά 81,7% και ήταν κατά 64% αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά της νόσου με μέτριας έντασης συμπτώματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...