629
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού το βράδυ του Σαββάτου, όπως φαίνεται στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων | EMY/Θεόδωρος Κολυδάς

Ελαφρύτερος από τις αρχικές προβλέψεις ο χιονιάς

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 22 Φεβρουαρίου 2019, 14:51
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού το βράδυ του Σαββάτου, όπως φαίνεται στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων
|EMY/Θεόδωρος Κολυδάς

Ελαφρύτερος από τις αρχικές προβλέψεις ο χιονιάς

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 22 Φεβρουαρίου 2019, 14:51

Ηπιότερη από κάποιες προβλέψεις που είχαν δημοσιοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες, θα είναι τελικά η κακοκαιρία που καταφθάνει το Σάββατο στην Ελλάδα.

«Ούτε σφοδρός θα είναι ο χιονιάς, ούτε πρωτοφανής. Πρόκειται για μία τυπική χειμωνιάτικη επιδείνωση του καιρού, που θα “φανεί” περισσότερο επειδή τώρα έχουμε μίνι Αλκυονίδες ημέρες και η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα», λέει στο Protagon ο Θεόδωρος Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου.

Οσο περνούν οι ώρες, φαίνεται πως το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο προέβλεψε σωστότερα, σε σχέση με το αμερικανικό, την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού που δημιουργήθηκε στη βορειοανατολική Ευρώπη (εδώ).

Οπως επισημαίνει ο κ. Κολυδάς, το σύστημα απομακρύνεται προς το Ιόνιο και το κέντρο του θα είναι κοντύτερα στη Λιβύη παρά στην Κρήτη. Αυτό θα κάνει τον χιονιά «ελαφρύτερο» στα νότια.

Τα φαινόμενα θα είναι σαφώς εντονότερα στα βόρεια και κεντρικά της χώρας, ενώ όσο περνούν οι ώρες, φαίνεται πως η Αττική, εκτός των ορεινών της περιοχών, θα γλυτώσει τον χιονιά.

«Απομακρύνεται σχεδόν τελείως το ενδεχόμενο να δούμε χιόνι στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μετά βίας θα χιονίσει στα βόρεια προάστια», προσθέτει ο μετεωρολόγος.

Πάντως, η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά 10 βαθμών, οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 10 μποφόρ, πυκνές χιονοπτώσεις θα έχουμε στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς επίσης και στα πεδινά της βόρειας χώρας, ενώ οι βροχοπτώσεις θα είναι έντονες σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, η πρόβλεψη της ΕΜΥ:

Για το Σάββατο, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και βαθμιαία τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο.

Από τη Θεσσαλία και βορειότερα, οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα).

Τις βραδινές ώρες, οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ.

Στα υπόλοιπα, βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο 9 και τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξης των 10 βαθμών Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια.

Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Για την Κυριακή, στη Μακεδονία και στη Θράκη θα έχουμε χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.

Στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, κυρίως στα ηπειρωτικά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θεσσαλία και τις Σποράδες τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς και στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο. Βαθμιαία, το απόγευμα, θα εξασθενήσουν.

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια, κυρίως θαλάσσια-παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Στη δυτική Ελλάδα, τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα νοτιοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Στα υπόλοιπα, ανατολικοί-βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ, τοπικά 9 και στο Αιγαίο έως 10 μποφόρ με βαθμιαία μικρή εξασθένηση στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, με λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τα ορεινά της Κρήτης, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη, που από τις βραδινές ώρες, θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Δείτε το βίντεο του meteo.gr για την κακοκαιρία «Ωκεανίδα»:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...