664
Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα της διαδοχής της Λιζ Τρας | CreativeProtagon

Εκτός κούρσας ο Μπόρις Τζόνσον – ανοίγει ο δρόμος για τον Σούνακ

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 07:15
Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα της διαδοχής της Λιζ Τρας
|CreativeProtagon

Εκτός κούρσας ο Μπόρις Τζόνσον – ανοίγει ο δρόμος για τον Σούνακ

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 07:15

Είναι μια στιγμή που μπορεί να αποδειχτεί ένα ακόμη σημείο καμπής για τη σύγχρονη βρετανική Ιστορία, πέρα από το αμιγώς πολιτικό αποτέλεσμα: ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, έναν ινδικής καταγωγής βρετανό πολιτικό, να ηγηθεί της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τζόνσον, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να λάβει μέρος στη μάχη της διαδοχής της παραιτηθείσας Λιζ Τρας, είχε συγκεντρώσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής περί τις 60 υπογραφές, έναντι περίπου 165 για τον Ρίσι Σούνακ και 25 για την Πένι Μόρντεντ.

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τους δύο άλλους διεκδικητές της ηγεσίας, σε μία προσπάθεια να τους πείσει να συνταχθούν μαζί του, στην προσπάθειά του για την επιστροφή του στην πρωθυπουργία. Ομως η υποψηφιότητά του είχε ήδη κριθεί διχαστική –πολλοί εξέφραζαν φόβους ότι μια επιστροφή του στην Ντάουνινγκ Στριτ, μόλις λίγους μήνες αφότου είχε κριθεί ακατάλληλος και είχε παραιτηθεί στη σκιά σκανδάλων, θα συνιστούσε μια πολιτική φάρσα και θα σήμανε και την αρχή του τέλους για το ιστορικό κόμμα των Τόρις.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Τζόνσον, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός από το 2019 ως το 2022, δήλωσε ότι αν και έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη βουλευτών, αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος, διότι «αυτό είναι το σωστό».

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η σωστή στιγμή», είπε με νόημα, αφήνοντας και πάλι ένα παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά τη νύχτα, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι έχει εξασφαλίσει 102 υποστηρικτές, αν και δεν το επιβεβαίωναν τα βρετανικά ΜΜΕ –σύμφωνα με τον Guardian, μόλις 60 βουλευτές των Τόρις είχαν ανακοινώσει δημοσίως ότι τον υποστηρίζουν.

«Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης… και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο την υποψηφιότητά μου. Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα, δυστυχώς, στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο κοινοβούλιο», ανέφερε ο 58χρονος Τζόνσον.

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είχε ηττηθεί στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία του Σεπτεμβρίου από τη Λιζ Τρας, επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να τη διαδεχτεί στην πρωθυπουργία –άλλωστε, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, έχει εξασφαλίσει μια ευρεία κομματική υποστήριξη, τόσο από κεντρώους πολιτικούς, συμβατούς δηλαδή με το πολιτικό προφίλ του, όσο και από την (ακρο)δεξιά πτέρυγα των Τόρις.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση», ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ της Κυριακής. «Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός».

Αργότερα και αφού είχε οριστικοποιηθεί η αποχώρηση του Τζόνσον από την κούρσα της διαδοχής τής Τρας, ο Σούνακ επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός: εξύμνησε τον πρώην πρωθυπουργό που κατάφερε να οδηγήσει τη Βρετανία στο Brexit, ηγήθηκε της μάχης κατά της Covid-19, με τη χώρα να πρωτοπορεί στους εμβολιασμούς, και όρθωσε το ανάστημά του κατά του Πούτιν στον «βάρβαρο» πόλεμο της Ουκρανίας.

Αλλά και η Μόρτεντ, η οποία προφανώς στοχεύει να εισπράξει τις ψήφους όσων Τόρις δεν μπορούν να φανταστούν έναν «Ινδό» στην πρωθυπουργία, έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τζόνσον. Είπε ότι έβαλε «τη χώρα πάνω από το κόμμα και το κόμμα πάνω από τον εαυτό του».

Εφόσον η Μόρτεντ –η οποία είχε στηρίξει τη Λιζ Τρας στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία– καταφέρει να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται ως τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα, 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος), που είναι η προθεσμία, τότε περίπου 150.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν ως την προσεχή Παρασκευή ποιος ή ποια θα είναι στην ηγεσία των Τόρις και στην Ντάουνινγκ Στριτ για το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...