1662
O Δημήτρης Κουφοντίνας περνά την πόρτα των φυλακών (προς τα έξω) | ΙΝΤΙΜΕnews

Οσα συνέβησαν πριν και μετά την έξοδο του Κουφοντίνα από τον Κορυδαλλό [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2017, 12:45
O Δημήτρης Κουφοντίνας περνά την πόρτα των φυλακών (προς τα έξω)
|ΙΝΤΙΜΕnews

Οσα συνέβησαν πριν και μετά την έξοδο του Κουφοντίνα από τον Κορυδαλλό [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2017, 12:45

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές τυπικές διαδικασίες, ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για συμμετοχή στην τρομοκρατική δράση της 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας, βγήκε με 48ωρη άδεια από τη φυλακή, εν μέσω επευφημιών και συνθημάτων από αλληλέγγυους.

Τον Κουφοντίνα που βγήκε χαμογελαστός με το σακάκι στον ώμο από την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού -για πρώτη φορά μετά το 2002- συνόδευαν η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτορας και η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ. Ομάδα νεαρών τον υποδέχθηκε με συνθήματα συμπαράστασης: «το πάθος για την λευτεριά, είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».

251204251178251190251189251191251195

Κούρτοβικ: Η μεταμέλεια δεν αποτελεί κριτήριο για την απόφαση

Σε δηλώσεις της κατά την έξοδο του πελάτη της από τη φυλακή μετά από 15 χρόνια, η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ μίλησε για δίκαιη απόφαση από ένα δίκαιο συμβούλιο φυλακών που έκρινε με βάση τον νόμο και αυτή τη φορά, σημείωσε με νόημα, ο νόμος εφαρμόστηκε.

251200
Η κυρία Κούρτοβικ κάνει δηλώσεις στις κάμερες/ INTIMEnews

Με αφορμή τη θύελλα αντιδράσεων που σήκωσε η απόφαση, η κυρία Κούρτοβικ επέκρινε όσους, όπως είπε, επιχειρούν να παρέμβουν στη θεσμική διαδικασία καλώντας τους να πάψουν να ασχημονούν. «Περιμένουμε και από τους δημοσιογράφους και σε όσους παρεμβαίνουν τις τελευταίες ώρες για την απόφαση, να πάψουν να ασχημονούν και να σεβαστούν τον κρατούμενο και την άσκηση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή της.

Όσο για το βασικό επιχείρημα των επικριτών της απόφασης ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει δείξει μεταμέλεια για τις πράξεις του και δεν έχει αποκηρύξει ποτέ την τρομοκρατία, η κυρία Κούρτοβικ επεσήμανε ότι οι δηλώσεις μετάνοιας δεν αποτελούν κριτήριο για την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών.

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα για την κρίση του συμβουλίου, παρατήρησε καθώς όπως έχουμε δει,  χειραγωγείται και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα χθεσινά επεισόδια στην Ευελπίδων κατά την προσαγωγή του δολοφόνου της Δώρας Ζέμπερη.

«Ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου μπορεί να είναι λόγος και κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. Ο νόμος προβλέπει ως κριτήρια την προσωπικότητα του κρατούμενου, την κρίση του συμβουλίου με μία πρόγνωση: ότι ο κρατούμενος δεν κάνει κακή χρήση της άδειας. Και η προσωπικότητα του συγκεκριμένου κρατούμενου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι μια προσωπικότητα που και εσείς και όλοι όσοι τον γνώρισαν μέσα από τις διαδικασίες είναι σεβαστή και εκτιμητέα σε πολλά επίπεδα και από πολύ μεγάλο μέρος», ανέφερε στις δηλώσεις της η κυρία Κούρτοβικ και συνέχισε λέγοντας:

«Ο λόγος (της προηγούμενης) άρνησης ήταν η μη δήλωση μετάνοιας, αλλά και ένα κριτήριο παράλογο, το ότι δεν είχε αλλάξει το συνειδησιακό του υπόβαθρο, δεν έχει αλλάξει τις φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές του πεποιθήσεις. Το συνειδησιακό υπόβαθρο, που είναι τα μύχια της ψυχής, προφανώς δεν είναι κάτι που έχει δικαίωμα να ερευνά η φυλακή, ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο νόμος. Τις πράξεις ερεύνησαν, οι πράξεις του κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη. Καταδικάστηκε, εκτίει ποινή. Εκεί τελειώνει αυτό το κεφάλαιο. Θα εκτίσει την ποινή του, θα εκτίσει την κύρωση που του επιβλήθηκε για την παραβίαση του νόμου, τις παραβιάσεις του δικαίου».

Ερωτηθείσα αν θα ζητήσει εκ νέου άδεια, η συνήγορος του Κουφοντίνα είπε ότι η πρώτη άδεια είναι 48 ώρες και κάθε εξήντα ημέρες δικαιούται να κάνει αίτηση για να πάρει άδεια. Η άδεια που μπορεί να πάρει, σύμφωνα με το νόμο, είναι έξι ημέρες και υπό προϋποθέσεις οκτώ.

Το συμβούλιο των φυλακών έκρινε το αυτονόητο, το οποίο και ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει -κατέληξε στις δηλώσεις της η Ιωάννα Κούρτοβικ- ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου και οι δηλώσεις μετάνοιας, δεν αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. Άλλα, είπε, είναι τα κριτήρια και «ο νόμος αυτή τη φορά εφαρμόστηκε».

Σκληρή απάντηση Μπακογιάννη

Αμεσα ήρθε η απάντηση από την Ντόρα Μπακογιάννη: «Ε λοιπόν ναι, εγώ παρεμβαίνω στη διαδικασία και ασχημονώ. Ο Κουφοντίνας και η κυρία Κούρτοβικ δεν μπορούν να επικαλούνται τον νόμο. Αν σεβόταν τον νόμο ο Κουφοντίνας δεν θα έπαιρνε το 45αρι για να αφαιρέσει τη ζωή ανθρώπων, πατεράδων, γιων και άλλων αθώων. Γιατί έδωσε το δικαίωμα στον εαυτό του να είναι κριτής, δικαστής και εκτελεστής», υπογράμμισε σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Πώς λοιπόν είμαστε εμείς που ασχημονούμε;», διερωτήθηκε με τρεμάμενη φωνή, χαρακτηρίζοντας δύσκολο για την ίδια και την οικογένειά της να ακουν τα συνθήματα «λευτεριά στον Κουφοντίνα» την ώρα που βγαίνει από τη φυλακή.

«Ο αρχηγός, ο ιδεολογικός καθοδηγητής της 17Ν, που έγραψε βιβλίο και ειπε ότι γλενταγε σε ταβέρνα μετά τη δολοφονία του άντρα μου, έρχεται σήμερα και πανηγυρίζει και ανοίγει τα χέρια του και του φωνάζει η επιτροπή υποδοχής», ανέφερε φανερά ενοχλημένη η κυρία Μπακογιάννη.

Ο Κουφοντίνας, παρατήρησε, δεν αποφυλακίζεται εν κενώ, υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα, καθώς είμαστε σε φάση που έχουν αποφυλακιστεί χιλιάδες βαρυποινίτες και λίγα μόλις 24ωρα μετά από μία δολοφονική επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ που είχε στόχο να σκοτώσει.

Για την ουσία της απόφασης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε με νόημα πως η απόφαση ήρθε αφού τοποθετήθηκε ένας νέος  αντιεισαγγελέας που είναι -όπως είπε- μιας άλλης λογικής.

Νίπτει τας χείρας της η κυβέρνηση – Διαφωνεί «πολιτικά» ο Καμμένος

Σε μια απόπειρα να καλύψει τα νώτα της και να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την έξοδο Κουφοντίνα από τη φυλακή, η κυβέρνηση -ως άλλος Πόντιος Πιλάτος- απέδωσε την ευθύνη της απόφασης αποκλειστικά στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και τον αντιεισαγγελέα Εφετών που έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του.

Η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπληρώνοντας πως είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν για τη χρονική συγκυρία της απόφασης ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα, γι΄αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

Θέση πήρε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την απόφαση.

«Η άδεια σε Κουφοντίνα αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης βεβαίως και σε πολιτικό επίπεδο διαφωνώ απόλυτα», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπενθύμισε στη  ΝΔ ότι «επί κυβερνήσεως Σαμαρά πάλι από τη Δικαιοσύνη έλαβε άδεια ο Ξηρός και δεν επέστρεψε».

Σπυράκη: Να πάρουν θέση ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Οι Έλληνες παρακολουθούν σοκαρισμένοι την άδεια που δόθηκε στον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα», σχολίασε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία  Σπυράκη και κάλεσε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης να πάρουν θέση για την «απαράδεκτη απόφαση».

«Ο αρχιτρομοκράτης, που δεν έχει ψελλίσει μία λέξη συγγνώμης στους συγγενείς των 11 θυμάτων της τρομοκρατικής του δράσης, θα κυκλοφορεί ελεύθερος για δύο ημέρες. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όχι μόνο δεν έχει δείξει μεταμέλεια, αλλά σε όλες τις δηλώσεις του αναφέρει ότι θα ξανασηκώσει το όπλο όταν του δοθεί η ευκαιρία», παρατήρησε η κ. Σπυράκη, σημειώνοντας με νόημα ότι δύο μέλη του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών υπάγονται στον υπουργό Δικαιοσύνης. «Η ΝΔ», κατέληξε στην αναφορά της για το θέμα, «καλεί τον υπουργό κ. Κοντονή και τον Πρωθυπουργό να πουν την άποψή τους για την απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Σε ερώτηση εξάλλου για το αν ο Κουφοντίνας θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, η Μαρία Σπυράκη απάντησε διαβάζοντας απόσπασμα από το βιβλίο του Κουφοντίνα που αναφέρεται στην διαρκή επικαιρότητα του ένοπλου αγώνα.

Αμερικανός πρεσβευτής: «Η άδεια στον Κουφοντίνα ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων»

Την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση να χορηγηθεί 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, εκφράζει με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ.

Ο αμερικανός πρέσβης τονίζει ότι σέβεται την ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, σημειώνει ωστόσο ότι αυτή η απόφαση ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους.

«Προσθέτω τη φωνή μου σε όσους προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας και εναντιώνονται στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας στηρίζονται σε ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, αλλά η συγκεκριμένη άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους», σημείωσε στο tweet του.

Προϋποθέσεις και περιοριστικοί όροι

Για το διήμερο που θα βρίσκεται εκτός φυλακής, στον Δημήτρη Κουφοντίνα έχουν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της παρουσίας δυο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής (Βαρνάβας Αττικής).

Η διήμερη άδεια στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει ο ισχύων νόμος για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους με κριτήριο της συμπεριφορά του κρατούμενου εντός της φυλακής και όχι τη βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει.

Με ανακοίνωσή τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπεραμύνονται της νομιμότητας της σχετικής απόφασης. «Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται», τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το καλοκαίρι ως η εποχή του «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα. Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για την χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της «προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας. Dura lex, sed lex Υ.Γ. : Δεν κάνουν οι καλοί νόμοι καλές κοινωνίες, οι καλές κοινωνίες κάνουν καλούς νόμους».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...