519
|

Ωρα συμφωνίας στο ονοματολογικό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2018, 12:26

Ωρα συμφωνίας στο ονοματολογικό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2018, 12:26

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου,  την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή ακόμα του τηλεφωνήματος Ζάεφ για το ονοματολογικό.

Ερωτηθείς μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα αν και πότε θα γίνει το περιβόητο τηλεφώνημα, ο κ. Κοτζιάς απάντησε με δύο λέξεις: «Θα γίνει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Μakfax της γειτονικής χώρας, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών θα γίνει εντός της ημέρας: «Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα» αναφέρει το Makfax σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «D-Day», επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τα Σκόπια έχουν προσφέρει « δημιουργικές λύσεις που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας».

Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και καλεί τον Πρωθυπουργό να προσέλθει και να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το σκοπιανό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες. 

Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα. 

Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του», τόνισε στη σχετική δήλωσή της η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Τα χρονικά περιθώρια πάντως στενεύουν, καθώς η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου και λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 28 Ιουνίου θα έχει προηγηθεί η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής.

«Επιθυμία μας είναι να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, εκτιμώντας πως «είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών».

Αυτή την Tετάρτη, ο Ζάεφ πρόκειται να μεταβεί εκτάκτως στο Βερολίνο για νέα συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ (αν και στις δηλώσεις του τη Δευτέρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και αναβολής της επίσκεψης), την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Μόσχα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης (την Τρίτη και την Τετάρτη).

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και στο επίκεντρο των συνομιλιών εκτός από τις ελληνορωσικές σχέσεις, θα βρεθούν οι σχέσεις των δύο χωρών με την Τουρκία -υπό τη σκιά μάλιστα της τελευταίας δήλωσης του τούρκου ΥΠΕΞ για την Κριμαία- καθώς επίσης η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ.

Η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ την προάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, εξόργισε το Κρεμλίνο.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Δούμας, Γιούρι Σβίττκιν, μετέφερε την  έκπληξη και αγανάκτηση της Μόσχας από τη δήλωση Τσαβούσογλου. «Η Άγκυρα μπορεί να προσπαθεί να παίξει με την ΕΕ, αλλά όχι με εμάς», παρατήρησε εμφανώς εκνευρισμένος από τη στάση των Τούρκων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...