272
Αιθαλομίχλη κάλυψε την Αθήνα το πρωί της Τρίτης εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια | INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Εκτακτη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2019, 12:03
Αιθαλομίχλη κάλυψε την Αθήνα το πρωί της Τρίτης εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια
|INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Εκτακτη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2019, 12:03

Σε ένα εφιαλτικό σκηνικό ξύπνησαν το πρωί της Τρίτης οι κάτοικοι της Αθήνας –όσοι έχουν απομείνει στην πόλη. Η πρωτεύουσα ήταν καλυμμένη με ένα πέπλο αιθαλομίχλης καθώς οι βόρειοι άνεμοι μετέφεραν την κάπνα από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο αποπνικτική που το ΚΕΕΛΠΝΟ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία συστήνει την λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού:

– Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

-Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.

-Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.