553
Το εξώφυλλο του Τime με τη φωτογραφία της νεαρής ουκρανής δημοσιογράφου | .

Εξώφυλλο στο Time έγινε η διευθύντρια του Kyiv Independent

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 20:52
Το εξώφυλλο του Τime με τη φωτογραφία της νεαρής ουκρανής δημοσιογράφου
|.

Εξώφυλλο στο Time έγινε η διευθύντρια του Kyiv Independent

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 20:52

Είναι μόλις 33 ετών, όμως διευθύνει ένα ουκρανικό ηλεκτρονικό Μέσο που έγινε δημοφιλές μετά τη ρωσική εισβολή επειδή είναι αγγλόφωνο. Εκεί πια οι τρέχουν οι πάντες ώστε να ενημερωθούν για τα συμβαίνοντα. Η Ολγα Ρουντένκο είναι επικεφαλής συντακτικής ομάδας η οποία αποτελείται από 24 νεαρά άτομα – δηλαδή από νεαρούς και νεαρές ακόμη πιο μικρούς από την ίδια. Η Corriere della Sera έπλεξε το εγκώμιο του Μέσου και της διεύθυνσής του, μα κάπως πομπωδώς: «Το Kyiv Independent ανέβηκε στον Ολυμπο του διεθνούς Τύπου μέσα σε λίγους μήνες» έγραψε η ιταλίδα συντάκτρια Τζούζι Φάζανο.

Το μίνι αφιέρωμα του ιταλικού Μέσου έγινε επειδή το αμερικανικό περιοδικό Time έκανε εξώφυλλό του τη Ρουντένκο. Η ίδια η ουκρανή δημοσιογράφος είπε στη Φάζανο ότι «μας εμπιστεύονται οι άνθρωποι», αφού «κάνουμε σωστή δημοσιογραφία, γράφουμε μόνο την είδηση, χωρίς συναισθηματισμούς». Προσέθεσε, βέβαια, ότι οι συντάκτες ως Ουκρανοί δεν μπορούν σε αυτόν τον πόλεμο να στηρίξουν άλλη πλευρά από την ουκρανική. «Σήμερα η Ολγα είναι η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ουκρανική δημοσιογραφία, ενώ το Kyiv Independent είναι το θαύμα  της χρονιάς» συνόψισε η Ιταλίδα.

Το «θαύμα», λοιπόν, του Κιέβου γεννήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τις στάχτες της Kyiv Post, ενός Μέσου που δεν υπάρχει πλέον. Από ηλικιακής απόψεως, το νέο Μέσο είναι ένα μωρό που δεν έχει μάθει ακόμη να μπουσουλάει, από οικονομικής, όμως, είναι άπιαστος χρυσοφτέρουγος αετός: το Kyiv Independent  της Ρουντένκο χρησιμοποίησε τη διαδεδομένη στο Ιντερνετ πρακτική του crowdfunding, έτσι μέσα σε λίγες εβδομάδες κατάφερε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του με κεφάλαια ύψους 2 εκατ. δολαρίων, όλα προερχόμενα από δωρεές και απαλλαγμένα από δανειοληπτικές υποχρεώσεις.

Μετά την «ειδική επιχείρηση» του Πούτιν, ο κόσμος αναζητούσε νέα στα Αγγλικά και από αξιόπιστη πηγή. Το σάιτ της Ρουντένκο ήταν η απάντηση. «Είμαστε το ουκρανικό παράθυρο που ατενίζει τον κόσμο» είπε η ίδια, υπερήφανη για την ομάδα της. «Εχουμε την εμπιστοσύνη των αναγνωστών μας και καλή φήμη την οποία υπερασπιζόμαστε καθημερινώς. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε να μην κάνουμε λάθη, ελέγχουμε τα πάντα εξονυχιστικά και περιγράφουμε σωστά τα πράγματα. Είμαστε Ουκρανοί, άρα δεν είμαστε αμερόληπτοι. Είμαστε υπέρ της Ουκρανίας».

Η Ρουντένκο έγινε διεθνώς γνωστή τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο ανατολικός άνεμος μύριζε πόλεμο. Λίγες ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή οι New York Times της ζήτησαν να γράψει τους προβληματισμούς της για την περίπτωση του Ζελένσκι. Εγραψε ένα κείμενο που δεν ήταν και τόσο τρυφερό. Το άρθρο δημοσιεύτηκε τρεις ημέρες προτού ξεσπάσει η σύγκρουση, έτσι τις επόμενες ημέρες η Ρουντένκο έγινε αποδέκτρια αγρίων email. Τώρα είπε ότι ο Ζελένσκι είναι άλλος άνθρωπος μετά τον πόλεμο και ότι η ίδια αν έγραφε ένα καινούργιο κομμάτι για αυτόν θα ήταν ξανά επικριτική μαζί του μεν, όμως με διαφορετικό τρόπο.

Πάντως η Ρουντένκο δήλωσε στη Φάζανο ότι νιώθει υπερηφάνεια λόγω των αναφορών τής προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Μέσο της. Και, πράγματι, έτσι έγινε. Η Φον ντερ Λάιεν σε μία από τις ομιλίες της αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέγοντας «όπως έγραψε η Kyiv Independent…» Η Ρουντένκο είπε συγκινημένη: «Παρέθεσε μερικές φράσεις από το editorial της ημέρας εκείνης, και για εμάς αυτό ήταν κάτι το φανταστικό». Η Φάζανο συμπλήρωσε ότι το Πούλιτζερ έκανε ειδική μνεία σε όλους τους ουκρανούς δημοσιογράφους για το «θάρρος και τη δέσμευσή τους να παρέχουν αληθείς πληροφορίες κατά την ανελέητη εισβολή στη χώρα τους». Η Ρουντένκο σχολίασε: «Αυτή είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή»…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...