294
Οικογένεια προσπαθεί να διαφύγει από τους καπνούς σε παραλία στη νότια Τουρκία | EPA /ERDEM SAHIN

Οκτώ νεκροί από τις φωτιές στην Τουρκία – Με βάρκες έσωζαν τους τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2021, 12:49
Οικογένεια προσπαθεί να διαφύγει από τους καπνούς σε παραλία στη νότια Τουρκία
|EPA /ERDEM SAHIN

Οκτώ νεκροί από τις φωτιές στην Τουρκία – Με βάρκες έσωζαν τους τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2021, 12:49

Με διασωστικά σκάφη εκκενώθηκαν παραλίες της Τουρκίας από τους τουρίστες, καθώς οι φωτιές που μαίνονται για πέμπτη μέρα στα νότια της χώρας, απείλησαν τουριστικό θέρετρο στην Αλικαρνασσό.

Τα πλοία της ακτοφυλακής συνεργάστηκαν με ιδιωτικά σκάφη και γιοτ για να μεταφέρουν μακριά από τους καπνούς και τις φλόγες τους παραθεριστές, όπως έγραψε ο Guardian.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ελέγξουν τις δασικές πυρκαγιές στη νότια Τουρκία, την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Οι νεκροί έφτασαν τους οκτώ αφού το Σάββατο εντοπίστηκαν τα πτώματα δύο εργατών, οι οποίοι επιχειρούσαν να σβήσουν τις φλόγες. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Δέκα πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στην περιοχή, ενώ από την Τετάρτη τέθηκαν υπό έλεγχο άλλες 88, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Το Σάββατο το απόγευμα ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που έστειλε η Μόσχα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Ο Ερντογάν δέχτηκε δριμεία κριτική όταν αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία δεν διαθέτει επαρκή αριθμό πυροσβεστικών αεροσκαφών, ενώ το πρόβλημα των πυρκαγιών επιδεινώνεται στη χώρα, το ένα τρίτο του εδάφους της οποίας είναι δασικές εκτάσεις. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό (CHP) κατηγόρησε τον τούρκο πρόεδρο για τη διάλυση των υποδομών ενός ημικρατικού οργανισμού που διέθετε πυροσβεστικά αεροσκάφη.

«Ο κυριότερος λόγος αυτών των προβλημάτων με τα αεροπλάνα είναι ότι η Τουρκική Αεροναυτική Ενωση δεν ήταν ικανή να εκσυγχρονίσει τον στόλο και την τεχνολογία της», απάντησε ο Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στη Μαναβγκάτ, μια πόλη που επλήγη από τις πυρκαγιές.

Κατά μέσο όρο, την τελευταία δεκαετία εκδηλώνονταν περισσότερες από 2.600 πυρκαγιές κάθε χρόνο στην Τουρκία, όμως πέρυσι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 3.400, σύμφωνα με τον Χουσρέβ Οζκαρά, τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Δασολόγων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...