390
Φωτογραφία από την πρώτη δράση που έγινε στην πλατεία της Κυψέλης, με τυχαιοποιημένα τεστ στον γενικό πληθυσμό | Intime

Εξι νέα μέτρα για τη μείωση διασποράς του κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 13:45
Φωτογραφία από την πρώτη δράση που έγινε στην πλατεία της Κυψέλης, με τυχαιοποιημένα τεστ στον γενικό πληθυσμό
|Intime

Εξι νέα μέτρα για τη μείωση διασποράς του κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 13:45

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη δραστηριότητα της νόσου στο κέντρο της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Υγείας προχωρούν σε μια νέα δέσμη έξι ενεργειών, οι οποίες προστίθενται στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, σε διαρκή συντονισμό με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ.

Βασικός στόχος των μέτρων είναι η πρόληψη για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, ξεκινώντας από τις γειτονιές της πόλης, και αναμένεται να επιτευχθεί με την ενίσχυση των δομών και με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Τα μέτρα
  1. Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την Covid-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και, κυρίως, των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
  2. Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
  3. Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.
  4. Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων, αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
  5. Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.
  6. Το Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας, που λειτουργεί με τον συντονισμό της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει τη δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

Η σύσκεψη για τη λήψη των μέτρων έγινε το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας και συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.