238
Ο πάπας Φραγκίσκος είχε υποσχεθεί ότι θα τοποθετούσε γυναίκες σε ανώτατες θέσεις | REUTERS/Remo Casilli/File Photo Πηγή: Protagon.gr

Εξι γυναίκες σε ανώτατες θέσεις στο Βατικανό όρισε ο πάπας Φραγκίσκος

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2020, 10:01
Ο πάπας Φραγκίσκος είχε υποσχεθεί ότι θα τοποθετούσε γυναίκες σε ανώτατες θέσεις
|REUTERS/Remo Casilli/File Photo Πηγή: Protagon.gr

Εξι γυναίκες σε ανώτατες θέσεις στο Βατικανό όρισε ο πάπας Φραγκίσκος

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2020, 10:01

Ο πάπας Φραγκίσκος όρισε έξι γυναίκες σε θέσεις που αφορούν την επίβλεψη των οικονομικών του Βατικανού, από τις πιο σημαντικές που έχουν δοθεί ποτέ σε γυναίκες μέσα στη διοικητική ιεραρχία της Εκκλησίας.

Ο Φραγκίσκος, όπως σημειώνει ο Guardian, είχε εξάλλου υποσχεθεί ότι θα τοποθετούσε γυναίκες σε ανώτατες θέσεις.

Το Συμβούλιο για την Οικονομία έχει 15 μέλη, οκτώ από τα οποία πρέπει να είναι  επίσκοποι –μόνο άνδρες, δηλαδή. Και οι έξι διορισθείσες είναι από την Ευρώπη και καθολικές, με προϊστορία σε θέσεις ευθύνης που σχετίζονται με την οικονομία.

Πρόκειται για την Λέσλι Φέραρ, πρώην διαχειρίστρια της περιουσίας του πρίγκιπα Καρόλου, την Ρουθ Κέλι, πρώην υπουργό Εργασίας στη Βρετανία επί Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν, τη Σαρλόιτ Κρόιτερ-Κίρχοφ και τη Μαρίγια Κόλακ, αμφότερες από τη Γερμανία, και δύο Ισπανίδες, τη Μαρία Οζάκαρ Γκαραϊκοετσέα και την Εβα Σανθ. Το έβδομο μη εκκλησιαστικό μέλος είναι ο Ιταλός Αλμπέρτο Μινάλι.

Για την Κέλι, ο Guardian σημειώνει ότι το 1997 ήταν η νεότερη γυναίκα που είχε καταλάβει θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Πιστή Καθολική και μέλος της συντηρητικής οργάνωσης Opus Dei, δεν είχε δεχτεί να γίνει υπουργός Υγείας λόγω της αντίθεσής της στις αμβλώσεις, αλλά ούτε και υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης γιατί το υπουργείο προωθούσε τη χρήση προφυλακτικών για τη μη διάδοση του AIDS.

Το Συμβούλιο είχε συσταθεί το 2014 από τον Φραγκίσκο και αναφέρεται άμεσα στον Πάπα.

Σημαντικές θέσεις στο Βατικανό έχουν η Μπάρμπαρα Τζάτα, που είναι επικεφαλής των Μουσείων της Αγίας Εδρας, και η Φραντσέσκα ντι Τζοβάνι, υφυπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...