316
(φωτ. αρχείου) | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσε την ακροδεξιά οργάνωση «Combat 18 Hellas»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 10:23
(φωτ. αρχείου)
|Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσε την ακροδεξιά οργάνωση «Combat 18 Hellas»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 10:23

Σε σειρά προσαγωγών ατόμων του ακροδεξιού χώρου τα οποία σχετίζονται με επιθέσεις κατά στεκιών του αντιεξουσιαστικού χώρου προχωρά από το πρωί της Τρίτης η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Από την επιχείρηση, που γίνεται στην Αθήνα και σε επαρχιακή πόλη, έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής έξι άτομα που μετέχουν στην οργάνωση «Combat 18 Hellas».

Για τα άτομα αυτά εξετάζεται η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η κατοχή εκρηκτικών και η συμμετοχή σε εκρήξεις και εμπρησμούς. Διεξάγονται ακόμη κατ’οίκον έρευνες όπου έχουν εντοπιστεί εκρηκτικά, μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

Τα άτομα αυτά έχουν κάνει επιθέσεις σε συνολικά 15 στέκια και χώρους αντιεξουσιαστών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι οι προσαχθέντες είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται με επιθέσεις στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά, ωστόσο όχι για την αιματηρή επίθεση που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου, αλλά για παλαιότερες.

Η Combat 18 Hellas εμφανίζεται να είναι το ελληνικό παρακλάδι της βρετανικής νεοναζιστικής οργάνωσς «Combat 18», η οποία από τη δεκαετία του 1990 έχει συνδεθεί με τρομοκρατικές ενέργειες, βία και εμπρηστικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC Panorama, πρώην ηγετικό μέλος της οργάνωσης περιέγραψε την «Combat 18» ως «κατ’ ουσίαν νεο-ναζιστική» με τις αρχές της να βασίζονται στον φασισμό.

Οπως αναφέρει το kathimerini.gr, έμπνευση για το όνομά της αποτέλεσε ο Αδόλφος Χίτλερ καθώς το «18» αφορά στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της αγγλικής αλφάβητου, «Α» και «Η», δηλαδή τα αρχικά του Χίτλερ.

germany_fa_419904-thumb-large

Η οργάνωση φέρεται να συστάθηκε το 1992 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τράβηξε πολύ νωρίς την προσοχή των βρετανικών αρχών λόγω των απειλών κατά μεταναστών, μελών εθνικών μειονοτήτων και αριστερών. Μάλιστα, το 1992 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό Redwatch, το οποίο περιλαμβάνει ονόματα, φωτογραφίες και διευθύνσεις των πολιτικών της αντιπάλων. Ακόμη, η «Combat 18» είναι κατά της εκλογικής διαδικασίας.

Παρότι η προέλευση της νεο-ναζιστικής οργάνωσης τοποθετείται στην Βρετανία, φέρεται να συνδέεται και με κινήματα στις ΗΠΑ, ενώ η δράση της φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σήμερα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...