342
Απών λόγω διακοπών: Ο Εμανουέλ Μακρόν απουσίαζε από μία σημαντικότατη επέτειο της γαλλικής Ιστορίας | REUTERS/Regis Duvignau/Pool

Εξαλλοι οι Γάλλοι: Ο Μακρόν δεν «θυσιάζει» τις διακοπές για τους νεκρούς του Μεγάλου Πολέμου

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2018, 15:03
Απών λόγω διακοπών: Ο Εμανουέλ Μακρόν απουσίαζε από μία σημαντικότατη επέτειο της γαλλικής Ιστορίας
|REUTERS/Regis Duvignau/Pool

Εξαλλοι οι Γάλλοι: Ο Μακρόν δεν «θυσιάζει» τις διακοπές για τους νεκρούς του Μεγάλου Πολέμου

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2018, 15:03

Μακρόν απών λόγω διακοπών. Τι κι αν την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018 η Γαλλία γιόρτασε την 100ή επέτειο από την ιστορική μάχη της Αμιένης (8-12 Αυγούστου 1918) και τίμησε με εκδηλώσεις τους ήρωες-πεσόντες της; Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ δεν το βρήκαν αρκετά καλό λόγο ώστε να διακόψουν τις διακοπές τους στο ειδυλλιακό μεσαιωνικό κάστρο Μπρεγκανσόν -που αποτελεί κλασικό παραθεριστικό θέρετρο των γάλλων προέδρων.

Οπως μεταδίδει το Politico, αυτή η απόφαση του προεδρικού ζεύγους εξόργισε τη γαλλική κοινή γνώμη. Το γεγονός μάλιστα ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τόσο η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όσο και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρντ Φιλίπ έλαμψε διά της απουσίας του, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά και τόνισε την εικόνα αυτής της κυβερνητικής αδιαφορίας.

Οπως σχολίασε η γαλλική Le Parisien: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε διακόψει νωρίτερα τις διακοπές του για την Τερέζα Μέι για συζητήσεις σχετικά με το Brexit, οπότε δεν σκόπευε να το ξανακάνει για δεύτερη φορά. Ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμιένη (!) αλλά είναι αιχμάλωτος στο Μπρεγκανσόν, ούτε και ο πρωθυπουργός δεν θέλησαν να χαλάσουν τις πολύτιμες διακοπές τους».

Αλλα γαλλικά έντυπα, τόνισαν ότι ενώ στην εκδήλωση ήταν παρόντε εκπρόσωποι χωρών όπως η μακρινή Αυστραλία και ο Καναδάς, μετά βίας ωστόσο μπορούσες να βρεις ένα πρωτοκλασσάτο μέλος της γαλλικής κυβέρνησης μεταξύ των επισήμων.

Τελικά ήταν η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλορένς Παρλί που ήταν παρούσα προσπαθώντας να καλύψει τους μεγάλους απόντες. Εκείνη τουλάχιστον, διέκοψε τις διακοπές της. Η απουσίες Μακρόν και Φιλίπ σχολιάστηκαν και στο Διαδίκτυο ως δείγμα «ιστορικής άγνοιας» και «διπλωματικού σφάλματος», καθώς ήταν σα να σνομπάρουν την ιστορική τους συμμαχία με τους Βρετανούς.

Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον της Γερμανίας στην Αμιένη στην περίφημη μάχη που διήρκεσε από τις 8 ως τις 12 Αυγούστου του 1918, ουσιαστικά συντέλεσε στον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά πού να το ξέρει αυτό ο Μακρόν; Ισως να ήταν πολύ αφηρημένος στο μάθημα Ιστορίας, γιατί ήταν ερωτοχτυπημένος με την κατά 25 χρόνια μεγαλύτερή του, δασκάλα, και σημερινή του σύζυγό, Μπριζίτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...