Εξαγωγή MAGA: Πώς θα γίνει η… Αλβανία «Μεγάλη Ξανά»
Σαλί Μπερίσα και Εντι Ράμα: οι άνθρωποι του ΜΑGA στηρίζουν τον πρώτο | REUTERS/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Εξαγωγή MAGA: Πώς θα γίνει η… Αλβανία «Μεγάλη Ξανά»

Κλιμάκιο αμερικανών συμβούλων υποστηρίζει την προεκλογική καμπάνια του Σαλί Μπερίσα, αν και ο Εντι Ράμα, πρωθυπουργός και καύχημα των Ευρωπαίων, κερδίζει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2013
Protagon Team

Τον «σοσιαλιστή πρωθυπουργό» Εντι Ράμα, «ο οποίος έχει την εκτίμηση των Ευρωπαίων, ακόμη και των συντηρητικών, ως υπεύθυνος ηγέτης μιας από τις πιο σταθερές χώρες στα Βαλκάνια», θέλει να αντιπολιτευθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, έτσι έστειλε στην προεκλογική Αλβανία (βουλευτικές εκλογές στις 11 του μήνα) «ομάδα συμβούλων του για να στηρίξουν στον Σαλί Μπερίσα, πρωθυπουργό την περίοδο 2005-2013».

Αυτές τις πληροφορίες διακίνησε η Corriere della Sera (Μάσιμο Γκάτζι), η οποία πάντα ενδιαφέρεται για το ιταλικό έρεισμα στη γειτονιά μας (για τη χώρα, δηλαδή, όπου οι Μελόνι-Ράμα έχουν στήσει φυλακές για παράτυπους μετανάστες της Ιταλίας). Ο «άνθρωπος του Τραμπ» στην Αλβανία, λοιπόν, «ο οποίος μάλιστα έχει επισκεφθεί την περιοχή τρεις φορές», είναι ο Κρις Λα Τσιβίτα. Ποιος είναι ο κύριος;

«Πρώην πεζοναύτης που πολέμησε και τραυματίστηκε στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, αλλά δεν έχει πάρει υπουργικό θώκο επί προεδρίας Τραμπ». Οχι ότι έμεινε και άνεργος ο παλαίμαχος. «Συμμετέχει σε έναν οργανισμό που στηρίζει ο Μασκ και ασχολείται κυρίως με τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026». Η αποστολή του πρώην πεζοναύτη στην Αλβανία, κατά τον Γκάτζι, «δηλώνει την προσπάθεια του Τραμπ να αλλάξει την πολιτική πορεία της Αλβανίας».

Ο Ιταλός έγραψε ότι ο Λα Τσιβίτα «προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες εκλογικής στρατηγικής σε ξένες χώρες». Στην Αλβανία επιχειρεί ένα καινούργιο ξεκίνημα, αφού «στον Καναδά και στην Αυστραλία απέτυχε». Γιατί χρειάζεται ο Μπερίσα αυτόν τον Αμερικανό; Πέραν του προφανούς, αφού είναι πια 81 ετών, «ο Μπερίσα αντιμετωπίζει αρκετές κατηγορίες για διαφθορά, μάλιστα η κυβέρνηση Μπάιντεν τον είχε χαρακτηρίσει persona non grata και του είχε απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ».

Ο Γκάτζι συμπλήρωσε με νόημα ότι «ο Τραμπ δεν έχει άρει αυτή την απαγόρευση» και παρέπεμψε στη Wall Street Journal για τα περαιτέρω. «Η εφημερίδα περιγράφει την αποστολή του Λα Τσιβίτα ως επιχείρηση ‘‘Κάντε την Αλβανία Μεγάλη Ξανά’’, παραφράζοντας το τραμπικό σλόγκαν. Ο βετεράνος έχει ήδη οργανώσει συγκεντρώσεις παρουσιάζοντας τον Μπερίσα ως θύμα σοσιαλιστικών πολιτικών διώξεων, ακριβώς όπως ο Τραμπ ‘‘κυνηγήθηκε από τους αμερικανούς σοσιαλιστές’’».

Ο Γκάτζι ανέφερε ότι το επιτελείο του Λα Τσιβίτα, αλλά και ο ίδιος ο «προεκλογικός σύμβουλος», λέει πως δεν έχει λάβει καμία εντολή από τον Τραμπ. Κατά τον Γκάτζι, πάντα, ο Λα Τσιβίτα και αυτή τη φορά θα αποτύχει: «Και αυτή η έμμεση παρέμβαση στις αλβανικές εκλογές θα είναι ανεπιτυχής, αφού όλα τα γκάλοπ δίνουν στους σοσιαλιστές σαφές πλεονέκτημα, με κατάκτηση 76-80 εδρών από τις συνολικά 140 της Βουλής, ενώ οι δεξιοί δεν θα ξεπεράσουν τις 52-56 έδρες». Οπότε, τι ακριβώς επιδιώκει ο αμερικανικός παράγων;

«Είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να θέλουν να σπείρουν τους σπόρους μιας μελλοντικής ανατροπής της ισορροπίας δυνάμεων, εμποδίζοντας τον Ράμα να φθάσει στα 2/3 της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και να έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων». Τίποτε άλλο; «Η επιχείρηση Λα Τσιβίτα ενδέχεται να αποσκοπεί στον πιο περιορισμένο στόχο της αποκατάστασης του Μπερίσα με την επακόλουθη εκ νέου νομιμοποίηση και επανεκκίνηση του κόμματός του».

Exit mobile version