685
Πρόσφυγες όλων των ηλικιών παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά | InTime News

«Εξαφανίστηκαν» 3.000 πρόσφυγες μέσα σε μια ημέρα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2016, 11:39
Πρόσφυγες όλων των ηλικιών παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά
|InTime News

«Εξαφανίστηκαν» 3.000 πρόσφυγες μέσα σε μια ημέρα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2016, 11:39

Πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει πλέον το ερώτημα για το πόσοι είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καθώς μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φαίνεται χάθηκαν περίπου 3.000 άνθρωποι. Πέραν της… αριθμητικής διάστασης, όμως, προκύπτει και μια αμιγώς πολιτική μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι και μέσω αυτής ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει πού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι μέσα σε μια ημέρα.

Απάντηση στην ερώτηση του Ποταμιού έσπευσε να δώσει από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος εξήγησε ότι αυτές οι αυξομειώσεις στον αριθμό των προσφύγων είναι «φυσιολογικές» όταν υπάρχουν μετακινήσεις πληθυσμών από ένα σημείο στο άλλο.

Τι είχε συμβεί όμως;

Την Τρίτη 22 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια έφταναν τους 52.207.

Από αυτούς οι 5.775 βρίσκονταν στα νησιά με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε 600 άτομα. Στην Αττική φιλοξενούνταν 13.701, εκ των οποίων οι 4.840 βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα ανέρχονταν την Τρίτη σε 2.985.

Παράλληλα, στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνταν 29.746 άτομα, από τους οποίους οι 13.250 στην Ειδομένη και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν 95 πρόσφυγες στο κάμπινγκ Νηρέας της Πιερίας, 229 πρόσφυγες σε κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων και 850 στο χώρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στα Γιαννιτσά.

prosfigiko20160322
Γράφημα με την κατανομή των προσφύγων σε όλη την επικράτεια όπως ήταν μέχρι τις 22/3 (ΑΠΕ)

Κι όμως, μια ημέρα μετά, την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εντός της χώρας – και με τα σύνορα ως γνωστόν κλειστά – εμφανίζεται μειωμένος.

prosfyge

prosfyge1
Πίνακες με την κατανομή των προσφύγων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (23/3)

Σύμφωνα με την ως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 49.085 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (28.412).

Στα νησιά κατεγράφησαν 3.890 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (1.481) και στη Χίο (1.292), ενώ ως τις 7:30 το πρωί σημειώθηκαν 260 νέες αφίξεις.

Στην Αττική διαμένουν 13.850 άτομα (στο Ελληνικό 4.191, στο λιμάνι του Πειραιά 5.094, στο Σχιστό 1.971) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.933.

Οσο αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 12.00 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.863, στο Πολύκαστρο 3.515 και στα Διαβατά 2.253.

CeO77j8W8AAG9yY

Μια απλή αριθμητική πράξη μας δείχνει πως μέσα σε μια ημέρα «εξαφανίστηκαν» 3.122 πρόσφυγες και μετανάστες δίχως να μπορεί να διευκρινιστεί πού πήγαν.

Ποτάμι: «Πού πήγαν οι μετανάστες;»

Η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής: «Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση προκύπτει ότι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα 3.122 λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σύγκριση με χθες (χθες ήταν 52.207 και σήμερα 49.085). Το ερώτημα που τίθεται  αβίαστα είναι: τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι σε μια μέρα; Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία; Είναι λάθος τα στοιχεία που δίνονται;Έφυγαν από την Ελλάδα για άλλους προορισμούς; Αν ναι, αυτό έγινε νόμιμα ή παράτυπα; Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης».

Η απάντηση του Γιώργου Κυρίτση 

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε, απαντώντας σε ανακοίνωση του Ποταμιού:

«Αν το Ποτάμι παρακολουθούσε συστηματικά τους πίνακες ροών που δίνονται κάθε μέρα στη δημοσιότητα, δεν θα κατέφευγε σε θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός αυξομειώνεται από μέρα σε μέρα, κάτι που έχει να κάνει με το ενοποιημένο σύστημα καταγραφής, όπως αναφέρεται και σε σχετική σημείωση που υπάρχει κάθε μέρα στον πίνακα.

Τέτοιες περιπτώσεις αυξομείωσης των αριθμών παρατηρούνται όταν υπάρχουν μετακινήσεις εν εξελίξει της ώρα της καταγραφής (με πλοία, λεωφορεία κ.λπ.), όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Οι άνθρωποι δεν είναι ‘’σκουπίδια’’ για να τους σπρώχνεις κάτω από το χαλί και η Ελλάδα είναι δημοκρατία, δεν «εξαφανίζει» ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά την σχεδόν πανηγυρική διαπίστωση του Ποταμιού ότι δήθεν οι ΜΚΟ φεύγουν, θα τους συμβουλεύαμε να πληροφορηθούν καλύτερα τι συμβαίνει και να μην παίζουν με όρους τηλεοπτικής δημοσιότητας και πλακίτσας με ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και φτηνό λαϊκισμό».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...